Кому імбир не на користь?

9 квітня 2024 р.

Пані Ольга в прямому ефірі поцікавилась, які протипоказання є в імбиру.

Побічні ефекти від імбиру бувають зрідка і вони неважкі. Його безпечно їсти щодня, але краще обмежитися 3-5 г на день, вагітним — 1 г. Споживання більше 6 г (підрахунки для сухого імбиру) на день може викликати рефлюкс, печію, пронос, відрижку імбирем та загальний дискомфорт у шлунку. Переїдання також погано відбивається на функції підшлункової залози.

Коли є гостре запалення у шлунку, дванадцятипалій кишці, то імбир не бажано вживати, щоб не загострювати запальний процес. Імбир схильний підвищувати кислотність, тому в разі гіперацидного гастриту його теж не треба вживати.

Імбир може підвищити ризик кровотечі. Якщо є порушення згортання крові, це може бути небезпечно. Він може взаємодіяти з ліками для розрідження крові, від діабету та високого кров'яного тиску, тому в цих випадках треба проконсультуватись з лікарем.

Але загалом можна стверджувати, що імбир безпечний і дуже корисний, помічний в разі багатьох проблем зі здоров’ям.

Є дані, що імбир захищає слизову оболонку від ушкоджень і запобігає утворенню виразок при лікуванні ібупрофеном, індометацином, аспірином, іншими подібними ліками, вживанні алкоголю; суттєво пригнічує ріст хелікобактеру і зменшує наслідки від цієї інфекції.

Якщо шлунок з пониженою кислотністю, якщо є атонія, відрижка, здуття живота, блювота, розлад травлення, запор, опущення шлунку, опущення нирок, то ви можете вживати імбир, аби всі ці органи тонізувати і поставити на місце. Гінгерол, компонент кореня імбиру, покращує моторику шлунково-кишкового тракту і процес травлення. При синдромі подразненого кишківника імбир не протипоказаний, і у половини тих, хто його їсть, навіть зменшує симптоми цієї хвороби. Імбир додають до їжі в разі жирового переродження клітин печінки.

Також імбир допоможе від нудоти з різних причин: під час їзди, під час вагітності, хіміотерапії, лікуванні антиретровірусними препаратами від ВІЛ, післяопераційної нудоти від наркозу. Він знімає головний біль, навіть типу мігрені, менструальний біль і при цьому ще й може зменшити крововтрату.

Якщо вживати разом з їжею, імбир зменшує стрибки глюкози в крові, покращує чутливість клітин до інсуліну та засвоєння глюкози клітинами, знижує рівень поганого холестеролу в крові, С-реактивного білка, який є маркером запалення. А в разі регулярного вживання упродовж трьох і більше місяців навіть знижує рівень глюкози в крові, як натщесерце так і впродовж дня. Тому корисний в разі цукрового діабету і як профілактика атеросклерозу.

Завдяки протизапальній дії тривале вживання зменшує біль від артриту і артрозу. В цьому разі будуть помічними і компреси на хворі суглоби з натертого імбиру. При нанесенні на короткий час на шкіру він безпечний, лише у деяких людей може викликати подразнення.

Ви можете їсти його вареним, сирим, чи сушеним. Лише не їжте натщесерце, щоб не подразнювати шлунок, та не надто багато — тоді не будете відчувати жодних побічних ефектів, лише отримувати користь!

Зберігання і приготування імбиру

Зберігати свіжий імбир, цілий чи вже надрізаний, можна в прохолодному темному місці впродовж тижнів. Загорніть його в кухонний рушник і покладіть у картонну коробку, що закривається, або в паперовий пакет. Якщо корінь лежить довго, надріз з часом затвердіє, тоді його треба відрізати і далі взяти м’яку частину.

Можна зберігати імбир і в герметичному контейнері в холодильнику до 3 тижнів або в морозильній камері до 3 місяців. Замерзлий навіть легше натерти. Можна також змолоти цілий корінь в блендері, додавши лимонний сік, мед чи цукор за бажанням, і заморозити порціями на 1-2 чи більше склянок чаю.

Чистити корінь імбиру радять чайною ложкою з гострими краями — це зручно і можна очистити всі вирости, а не викидати їх. Але шкірка теж корисна і для приготування чаю краще імбир не чистити.

Сухий імбир, як і свіжий, можна заварювати і пити як чай: 1 ч. л. сухого чи 1 ст. л свіжого на склянку окропу, настояти 10 хв., додати лимонний сік, підсолодити за бажанням.

Крім чаю, імбир можна додавати в гарбузові супи, випічку, карі.

Для гурманів порадимо такий рецепт лате, в якому поєднані користь імбиру і куркуми.

Очистіть, подрібніть або натріть корінь імбиру і корінь куркуми, візьміть по 1 ч. л. кожного. Якщо нема свіжих коренів, можна взяти сушені спеції. Збийте вінчиком у каструльці 240 мл мигдального молока і 1 ст. л. кокосової олії. Додайте куркуму та імбир. Тримайте суміш на середньому чи малому вогні десь 5 хв., щоб довести до теплого стану. Вилийте підігріту суміш в блендер, додайте 3 ч. л. кленового сиропу чи меду, 0,5 ч. л. меленої кориці, дрібку солі, збивайте десь 5 хв. до утворення піни. Насолоджуйтесь!

Залиште свій коментар