Розмова про латук

1 лютого 2024 р.

Латук належить до родини Айстрові та має багато різних за кольором, розміром, формою сортів: головковий, листовий, карликовий, спаржевий, бордово-, зелено- , темнозеленолистовий. Спаржевий салат — єдиний сорт, який вирощують заради стебла. А ще один сорт культивують заради насіння, яке використовують для лікування і добування олії. Спільною рисою всіх різновидів є стрижневий корінь, білий сік, якій виступає на зламі, та батькіщина, Середземномор’я, де росте їхній предок, дикий латук.

Латук вирощували ще в Давньому Єгипті, а на початку нашої ери вже існувало багато його сортів, які римляни, наприклад, варили або їли сирим, але в обох варіантах присмачували заправкою з олії і оцту, холодною чи гарячою. Римляни також ввели традицію починати їжу із салату. Можна лише дивуватися, наскільки вона розумна і правильна: латук збуджує апетит, покращує травлення, заповнює шлунок, що запобігає переїданню.

Якщо ваша дитина не хоче їсти, бо у неї атонічний шлунок, кислотність понижена, то раджу давати їй перед їжею ретельно помитий листочок латука. Якщо дитина ще маленька, то можна вичавити сік і дати пів чайної ложки. І в дитини з часом з'явиться апетит, покращиться травлення, добре працюватиме печінка і підшлункова залоза.

У дорослих в осінній і весняний період загострюються хвороби травного тракту: болить шлунок, відкриваються виразки. А салат оздоровлює слизову оболонку, виліковує повністю виразку, так, що і рубця не залишається, повертає добрий апетит. Ця рослина нормалізує перистальтику кишечника, його моторику. Він запрацює нормально. Якщо є закрепи, то треба звернути увагу на підшлункову залозу — латук допоможе відновити і всі її функції. Коли хворі на цукровий діабет з'їдають перед їдою кілька листків салату, у них покращується функція підшлункової залози.

Але ж любимо ми латук в першу чергу не за профілактичну чи лікувальну дію. То ж чому взагалі латук такий популярний? В давнину і нині його вирощували точно не заради наїдку, бо в 100 г міститься лише 13 ккал, 1% білка, натомість аж 95% води. До речі, це робить його гарним засобом для схуднення: салат заповнює шлунок, задовольняє голод, але не дає калорій.

Можливо, саме його соковитість, легкість, ненав’язливість смаку роблять його універсальним, приємним для більшості.

Втім, може це буде несподіванкою для когось, попри свою водянистість, латук дуже багатий на вітаміни і мінерали. В 100 г сирого салату в перерахунку на денну норму для дорослого є: 97% вітаміну К; 20% еквіваленту вітаміну А (бета-каротину, лютеїну, зеаксантину — особливо багато цих речовин в сортах з темнозеленим та бордовим листям); 18% фолату (В9); по 3-6% вітамінів В1, В2, В5, В6, С; 1% вітаміну Е; по 10% заліза і марганцю; по 5% кальцію, магнію, калію; 2% цинку. Дуже добре для «звичайного» листя!

Лютеїн, зеаксантин потрібні для очей, для гарного зору дорослих і дітей. Тож, мами і бабусі, давайте дітям і онукам салат, щоб покращити чи не загубити зір. Дитина буде добре бачити, добре навчатись, добре почуватись ще й тому, що в неї гарно працюватиме шлунок, тонізований салатом. Працездатна травна система — це основа загального здоров’я!

Фолати вкрай необхідні для нормального кровотворення, без них не подолати анемію, а в салаті ще й багато заліза, необхідного для утворення гемоглобіну.

Вітамін К зміцнює капіляри, регулює процеси зсідання крові, тому так добре допомагає в разі геморрагії, аномальної кровотечі. Вітамін активує білок остеокальцин, який бере участь в мінералізації кісток, тому потрібен при переломах та коли є високий ризик розвитку остеопорозу — витончення кісток через вікові гормональні зміни. Враховуючи ще й високий вміст кальцію, заліза, магнію, інших мінералів, латук на 100% показаний в раціоні людей старшого віку для профілактики остеопорозу і переломів кісток.

Важливим складником є гіркота лактуцин та її похідні, які входять до складу білого соку листків. Лактуцинмає знеболювальнутазаспокійливувластивості, допомагає виводити з організму холестерол, накопичення якого в судинах спричиняє атеросклероз та інші хвороби серцево-судинної системи. Латук чистить судини, відновлює їхню еластичність, лікує від підвищеного тиску. Гіпертонікам корисно щодня вживати 1-2 листочки латуку — така доза буде профілактикою від атеросклерозу і гіпертензії, інсульту та інфаркту. В «Зеленій планеті Земної» для цього застосовуємо фітокомпозицію СКЛЕРОЗАН.

Коли кров не надходить до кори головного мозку через різкі зміни погоди (температури, тиску) або магнітні бурі, то починає боліти і паморочитись голова. Латук і тут допоможе: його можна з’їсти або прикласти до лоба листочок на деякий час. І перестає боліти голова.

Білий сік різних диких видів салатів називають «опіумом салату» за заспокійливу та протибольову дію, навіть намагалися його видобувати і виробляти ліки. Їстівний салат містить менше цього соку, ніж його дикі сородичі, але зате доступніший і смачніший. Тож тим, хто має розхитані нерви, безсоння, раджу їсти латук або 1 ст. л. подрібненого латуку залити склянкою гарячої води чи окропу, хай охолоне. Ввечері за годину перед сном додати трошки меду для смаку і випити. Будете спати дуже спокійно, і сни будуть кольорові, хоч салат і зелений. Щоб додати сил, наснаги, заспокоїтися, відновити зір пийте цей настій по чверті склянки 4 рази на день.

У маленьких діток, у яких шлунок розтягнутий, опущений, буває через це нічне нетримання сечі, бо він натискає розтягнутими стінками на нирку, сечовий міхур, і самовільно виприскує сеча. Але буває і нетримання сечі вдень або нетримання калу. Латук з додаванням кропу допомагає і при цьому захворюванні!

Для немовляти дуже важливо отримати молозиво — це імунітет на все життя. Вигодовування маминим молоком є запорукою міцного здоров’я. Латук, особливо його насіння, сприяє добрій лактації!Хочеться сказати, що його тому й назвали латуком (lactuca): латиною lac означає «молоко». Хоча насправді назві рослина завдячує білому соку, «молочку», що виділяється на зламі стебел і листків.

Ні дітям, ні дорослим, ні особливо старшим людям, латук не нашкодить, якщо його не переїдати. Маємо безпечний, смачний, корисний продукт, над яким ще й не треба морочитися, щоб приготувати! Хоча його кладуть і в супи, смажать на грилі, але частіше готують салати, закладають до бутербродів чи загортають у нього якусь страву. Їжте на здоров’я!

Залиште свій коментар