Наші предки успішно застосовували всі частини берези для ефективного лікування багатьох захворювань.
Бруньки заготовляли у березні − на початку квітня, коли вони починають бубнявіти і ще липкі від смолистих речовин. Сушили їх на холоді, за температури не вище 20˚ С. Застосовували найчастіше як чай.
Наші предки знали, що відвар бруньок дуже подразнює нирки. Отже, брали їх не в таких дозах, як рекомендовано в сучасній літературі, а по чайній ложці на склянку окропу.
Молоді й ніжні листочки берези збирали у травні, коли вони багаті на литку олію, смолисті речовини сапоніни і аскорбінову кислоту, якої у листочках на цей час міститься близько трьох відсотків. Саме тому, мабуть, для багатьох людей весняний салат з молодих листочків берези був улюбленою стравою. А якщо до цього салату додавали ще подрібнені корінці цикорію і листочки кульбаби, то йому взагалі ціни не було.
Листя берези широко використовувалося і в лікувальній практиці. Його часто застосовували свіжим, щойно зірваним. На зиму сушили, робили настої, настоянки.
Не тільки у нас в Україні, а й в усьому світі − скрізь, де росте це дерево, до нього ставляться з Любов'ю, оспівують у поезіях та піснях. У Франції, наприклад, березу називають деревом мудрості. Без неї ліс був би сумним, та й природа б не була такою красивою. А людина мала б менше здоров'я.
Молодий березовий сік надзвичайно цілющий. Містить цукри (фруктозу, сахарозу), білок, яблучну кислоту, амінокислоти, понад двадцять різноманітних мікроелементів, дубильні речовини, чимало інших корисних елементів, а ще саме те, чого нам так бракує рано навесні, − прохолодну весняну свіжість, яка живить людину після тривалої зими.
Напої з березового соку, що їх готували наші прабабусі, не тільки втамовували спрагу, їх застосовували як ліки від запальних процесів у суглобах, під подагри, каменів у нирках та сечовому міхурі, від екземи, лишаїв, фурункулів, цинги, золотухи. Коли треба було відновити сили після зими, у разі анемії , коли хтось занедужав на ангіну, мав висипи на шкірі, страждав від лишаїв − теж вдавалися до березового соку та квасу.