– Банан – це ягода.
– Банани бувають не тільки жовті, але й червоні. У червоних ніжніша м'якоть, і перевезення вони не переносять.
– У бананах міститься більше вітаміну В6, ніж в інших фруктах. Відомо, що цей вітамін несе відповідальність за гарний настрій.
– Банани майже в півтора рази поживніші від картоплі, а в сушених бананах в п'ять разів більше калорій ніж в сирих. В одному банані міститься до 300 мг калію, який допомагає боротися з підвищеним тиском і зміцнює серцевий м'яз. (Кожному з нас на добу потрібно 3 або 4 г калію).
– У м'якоті плодів банана міститься багато сахарози, вітамінів С, В1, В2, РР, Е, каротину, ферментів, мікроелементів, є органічні кислоти (переважає яблучна), клітковина, ефірне масло, крохмаль.
– У перекладі з латинської банан – «musa sapientum», що означає «фрукт мудрої людини».
– До 20 століття банани вважалися розкішшю. Тепер вони імпортуються з багатьох країн. Перевозяться зеленими і доводяться до зрілості при кімнатній температурі.
Купуючи банани, як і інші фрукти, дивіться, щоб на шкірці не було плям. Їх можна купувати недозрілими і вони дозріють вдома. Недозрілі банани містять нерозчинний крохмаль, а він, у свою чергу, не може перетравитися в шлунку і викличе здуття кишківника і надмірне газоутворення. Ніколи не зберігайте банани в холодильнику, так як вони чорніють при низьких температурах.