Які рослини можна вживати в їжу навесні, щоб очистити організм та зміцнити здоров'я

5 травня 2015 р.

Відомо багато корисних, смачних і доступних диких рослин! Зараз згадаємо про ті, які з’являються навесні першими, щоб ви, шановні читачі, встигли скуштувати якомога більше весняних дарів природи.
Королевою української кухні беззаперечно є кропива дводомна. З неї готують зелений борщ, салати (з ошпареного листя), додають до омлетів, котлет, використовують як начинку, вживають як приправу, адже за вмістом білків вона не поступається гороху і квасолі. Кропива очищає кров, виводить токсини і шлаки, нормалізує обмін речовин, стимулює нирки до виведення надлишку солей. Вона також відмінно очищає травний тракт, стимулює імунітет. Набір та кількість вітамінів у кропиві більший, ніж у багатьох зелених овочах, а значна кількість хлорофілу допомагає позбутися залізодефіцитної анемії.
Та першою до столу може потрапити інша, не менш відома рослина – надокучливий бур’ян
зірочник середній (мокрець). Його можна зібрати на проталинах навіть узимку. Хоч смаком
він не може похвалитися, але вітамінів та інших корисних речовин містить так багато, що однієї
столової ложки зелені, доданої в салат, вистачить, щоб забезпечити денну потребу організму.
Для приготування поживного напою навесні заготовляють корені цикорію. Їх висушують, обжарюють, мелють і заварюють як каву, а молоді прикореневі листки використовують для вітамінізації салатів. Блакитні квіти цикорію можна додавати до салатів улітку…

Продовження читайте у свіжому, восьмому номері газети “Зелена Планета Земної”.
Пам’ятайте, чим більше різних рослин та овочів у страві – тим вона корисніша.

Наталя ЗЕМНА