Як нас обдурили дієтологи?

16 травня 2015 р.

А ви знаєте, що недавно вийшли зміни офіційних дієтологічних рекомендацій в США, і багато чого з того, що називалося “здоровим харчуванням” протягом 50 років, тепер веде до ожиріння і діабету? Ще один привід не орієнтуватися на рекомендації по “здоровому харчуванню”, а довіряти тілу, яке знає краще.
Ви прихильник здорового харчування? Починаєте ранок з білкового омлету без солі, а закінчуєте відвареною курячою грудкою?
Так ось. Вам загрожують ожиріння, діабет і серцеві хвороби істотно більше, ніж любителям кави з вершками і хороших відбивних.
Останні роки їжа сильно навантажена різними значеннями, їжа не тільки потреба, задоволення, але і гордість (я харчуюся правильно!), вина, сором (я з'їв шкідливу, заборонену, погану їжу!).
Один з найпоширеніших міфів про їжу − поділ їжі на “здорову” і “нездорову”, що підсилює занепокоєння на темі їжі, присвоює людині статус “поганого” або “хорошого” в залежності від тієї їжі, яку він з'їв.
Підхід інтуїтивного, традиційного для наших предків харчування вчить нас не розділяти їжу на здорову і не здорову, а вибирати їжу по внутрішньому бажанню, потребі тіла. Найчастіше ця ідея викликає подив, опір, навіть шок − як це так, що не буває здорової і нездорової їжі? Як же тоді вибирати “правильне”, корисне, що приносить моєму тілу добро і поліпшує здоров'я?
Відповідь на це питання інтуїтивне харчування дає простий і вже вам знайомий: вибирати те, що зараз хоче ваше тіло.
Чому?
Та тому, що уявлення про те, яка їжа є “здоровою”, в дієтології постійно змінюється.
Відбулася подія величезної важливості в дієтології: вперше за багато років були кардинально змінені офіційні дієтологічні рекомендації в США − а саме по них згодом формулюються всі інші дієтологічні рекомендації в інших країнах.
“Протягом двох поколінь американці харчувалися відповідно до дієтологічних рекомендацій, суть яких не підтвердилася в клінічних дослідженнях”, − написали всі без винятку великі ЗМІ, а також журнали про здоров'я та здоровий спосіб життя.
Що ж змінилося?
По-перше, рекомендація підтримувати в харчуванні низький рівень жиру повністю себе вичерпала. У новій версії рекомендацій вказується, що холестерин, що міститься в їжі, НЕ МАЄ ЖОДНОГО ВІДНОШЕННЯ до холестерину в крові. Американці − а слідом за ними і весь світ, що використовує ці рекомендації, абсолютно марно уникали яєчних жовтків і печінки десятиліттями.
Зміни цієї рекомендації вплинуть на харчування всіх людей, починаючи зі шкільних сніданків і закінчуючи порадами клінічних дієтологів.
Як же так вийшло, що нас обдурили і змусили їсти білкові омлети і відмовитися від жирного м'яса?
Як пише “Нью-Йорк Таймс”, в цьому велика роль лобі харчової індустрії, що “мутила воду” (продукти з низьким вмістом жиру прекрасно продавалися десятиліттями).
Але основною причиною є те, що ці рекомендації ґрунтувалися на дуже слабких наукових доказах: дослідженнях наглядової характеру. Такі дослідження демонструють зв'язок, асоціацію, але не причинно-наслідковий зв'язок між явищами.
Замість того, щоб прийняти обмеженість таких даних для обґрунтування рекомендацій, вчені переоцінили їх значимість.
Більшість дієтологічних рекомендацій ґрунтувалися на дослідженнях Гарвардської медичної школи, проте в 2011 директор школи визнав, що результати їх досліджень не можуть бути відтворені у клінічних експериментах, тобто не можуть бути підтверджені.
Також сумнівам піддалося обмеження у вживанні солі. Цілий ряд досліджень в останні роки отримали дані, що спростовують зв'язок вживання сатурованих жирів і захворювань серця, як ми звикли думати.
Той факт, що ми роками обмежували жири і холестерин у своєму харчуванні, міг завдати серйозної шкоди нашому здоров'ю. Обмеження жирів у харчуванні автоматично означає збільшення вживання вуглеводів, того, що ми вважали “здоровим харчуванням” десятиліттями. За останні 50 років споживання жирів скоротилося на 25%, тоді як споживання вуглеводів зросло на 30%.
Згідно з останніми дослідними даними, такий стиль харчування збільшує ризик розвитку ожиріння, діабету і захворювань серця значно більше. ніж харчування, в якому присутні жири та холестерин.
На даний момент комітет, що займається формуванням нових рекомендацій, пропонує виключити “нежирне м'ясо” із списку рекомендованих для здорового харчування продуктів, і прибрати рекомендації скоротити червоне м'ясо і оброблене м'ясо. Зокрема, нежирне м'ясо повністю виключать з шкільних сніданків.
Чи можуть дієти, що виключають вживання м'яса, бути здоровими? Можуть. А можуть і не бути. Ми просто не знаємо цього. Не існує серйозних дослідницьких даних, на які можна було б оператися, які включали б дорослих вегетаріанців і описували дітей.
Фактично, пише “Нью-Йорк Таймс”, з тих пір, як в 1961 році були випущені рекомендації обмеження сатурованих жирів і холестерину, американці були залучені в безвідповідальний, неконтрольований дієтичний експеримент. Настала пора більш скептично дивитися на результати таких спостережних досліджень і перебудовувати стратегію харчування з самих її основ.
До тих пір, поки цього не сталося, рекомендується повернутися до добрих старих традицій харчування наших предків. І до інтуїції.
І ще. Всіх довгожителів всіх країн світу об'єднує не характер харчування, а добродушність!
З використанням матеріалів:
svetlyachok.livejournal.coml;
http://health.obozrevatel.com