Абетка соків: від моркви до помідора

31 липня 2024 р.

Морква. Сік з олією порятує від гіповітамінозу А. Дляочищення кишківника в разі закрепів і геморою сік треба пити із м’якушем, пів склянки або й склянку зранку. У випадку геморою пів склянки соку п’ють ввечері. Морква очищає судини, діє як сечогінний та послаблюючий засіб, знижує кислотність шлункового соку. Як протиглисний засіб (від гостриків) сік особливо підходить для дітей, а разом з тим сприяє зростанню, розвитку, гарному зору, підвищує стійкість до застуд і шкірних захворювань: маленьким дітям дають по 1 ст. л., старшим — по пів склянки 2 рази на день зранку і ввечері натщесерце. З обережністю до моркви слід ставитись діабетикам.

Огірок. Огірковий сік містить значну кількість калію, кремнію і провітаміну А. Включають в раціон в разі нефропатії, порушення водно-сольового обміну, закрепів. Допомагає при запаленні дихальних шляхів, постійному кашлі; зменшує печію.

Пастернак. Сікне слід вживати надміру: по 2 ст. л. (дорослому) або по 1 ст. л (дитині) 3 рази на день перед їдою. Дуже корисний чоловікам: допомагає статевій залозі нормально працювати, відновлює знижену потенцію, є профілактикою простатиту і аденоми. Корисний у випадку нефропатії, водянки вагітних, кишкових кольок, для покращення апетиту.

Персик. Застосовують у випадку залізодефіцитної анемії, закрепів, для профілактики і лікування дезадаптаційних станів у вагітних.

Петрушка. Сік з усієї рослини вживають від остеохондрозу, артрозу.Більше 1 ст. л. соку вживати не треба.

Помідор. Сіккорисний в раціоні людей з порушенням метаболізму, обміну речовин (значний вміст кислот сприяє активізації обміну речовин), ожирінням; поліпшує обмін та склад крові. Містить антиоксиданти (лікопін і флавоноїди). Регулярне споживання лікопіну може захистити від раку простати, раку молочної залози, атеросклерозу та ішемічної хвороби серця.

При важких чи системних хворобах, хворобах сполучної тканини корисний як джерело вітаміну С: склянка свіжого соку містить половину денної норми вітаміну С і провітаміну А. Для засвоєння провітаміну А (бета-каротину) потрібен жир, тому сік треба пити разом з їжею, яка містить жир або додавати його в сік. Вітамін А дуже потрібен дітям для росту, функціонування імунної системи.

Добре поєднується з яблучним, гарбузовим, лимон­ним соками; на  склянку соку можна додати дрібку (не більше 0,5 ч. л.) мускатного горіха. Для схуднення добре підходить комбінація з соком петрушки чи огірка. Лікує подагру, глаукому: пити по 30-50 мл 3-4 рази на день. Томатна паста і томатний сік значно підвищують кислотність шлункового соку.

Залиште свій коментар