Безцінна кульбаба

3 січня 2025 р.

Корінь кульбаби — один з найцінніших продуктів дикорослих рослин, з тих, які можна легко знайти, легко зібрати, який можна заготовляти і використовувати свіжим майже цілорічно.

 

Про користь кульбаби, і про корінь зокрема, ми писали не раз, ви вже все про неї знаєте. Але як часто і чи взагалі у вас дійшли руки до того, щоб взяти лопатку і накопати тих корінців, а потім не викинути їх, а довести до розуму? Сподіваємось, що це нагадування про прекрасну Попелюшку рослинного світу вас дійсно спонукає до дій! Тим більше, що ціни на ліки та продукти ростуть, а кульбаба все ще безплатна — і безцінна!

Чай з висушених подрібнених коренів. 1 ч. л. кореня залити склянкою окропу, кілька хвилин прокип’ятити і дати настоятися чверть години. Чай допомагає усунути розлад травлення та печію, заспокоює шлунок, стимулює діяльність нирок завдяки високому вмісту калію і таким чином запобігає сечокам’яній хворобі.

Чай зі свіжих коренів. Акуратно очистити корені від шкірки овочечисткою, нарізати на дрібні шматочки (якщо корінь старіший і твердіший) або натерти на тертку, дати трохи підсохнути перед приготуванням. Готувати так само, як і з сухих коренів. Цей чай буде більш міцним і вираженим на смак, ніж чай із сушеного кореня. Чай або відвар з коренів кульбаби можна приймати тривалий час, якщо нема проблем зі здоров’ям і протипоказань.

Кава. Для кави беруть товстіші корені, до 1,5 см в діаметрі. Корінь чистять від шкірки овочечисткою, розрізають на дрібні шматки, підсушують 1-2 тижні за кімнатної температури, або в сушарці чи духовці за невисокої температури. Підсушений корінь обсмажують на сухій сковороді чи в духовці, поки не стане брунатним. Мелють на кавомолці. На чашку напою (100 мл) потрібна 1 ч. л. меленого кореня. Хвилинку кип’ятять, настоюють десь 10 хв., проціджують — і кава готова.

Відвар. Беруть 3 ч. л. кореня на 750 мл води, доводять до кипіння, кип’ятять 10-15 хв. на малому вогні під кришкою, проціджують, випивають за день за 3 прийоми. Відвар п’ють для виведення токсинів з організму і зменшення запалення, наприклад, в разі остеоартриту, ревматизму, акне, вовчаку, екземи. Він також стимулює роботу печінки і жовчного.

Настоянка на спирті. Висушений корінь помістити в міцний спирт (1:5) і дати настоятися тиждень. Зцідити. Приймати 3 рази на день по 2-5 мл (до 0,5-1,0 ч. л.). Цей засіб підтримує роботу печінки і жовчного міхура, допомагає розчинити невеликі жовчні камені.

Вживання сирого кореня. Корінь кульбаби можна їсти сирим: помити, обшкрябати шкірку, подрібнити. 1 ч. л. кореня ретельно розжовувати і запити водою. Рекомендується їсти від 2 до 6 г сирого кореня на день. Оскільки кульбаба може дати легкий проносний ефект і сприяти виробленню жовчі, варто почати з меншої кількості і подивитися, як відреагує ваш організм. Хоча вживати сирий корінь безпечно для більшості людей, важливо все ж враховувати індивідуальний стан здоров’я та можливу взаємодію з ліками, тому краще проконсультуватись з лікарем або фітотерапевтом.

Смажений корінь на грилі або на пательні. Це найсмачніший спосіб вживання кореню. Свіжий корінь можна смажити на олії: це розкриє його приємний смак та водночас зменшить гіркоту. Такими підсмаженими корінцями добре починати їду, бо вони одразу стимулюють жовчний міхур на виділення жовчі, отож, посприяють подальшому перетравленню їжі.

Варений корінь і пюре. Можна корінь зварити в окропі, а потім у блендері змолоти на пюре, але за смаком воно менш цікаве, ніж смажений корінь, проте варіння у воді значно вменшить його гіркоту.

Приготування капсул з коренем. Якщо смак, гіркота кореня неприйнятні, можна купити пусті капсули для ліків, засипати в них порошок з кореня і ковтати їх як ліки. Або можна сховати порошок до іншої їстівної «ємності»: шматочка тіста, наприклад, розмішавши борошно і воду. Корисні речовини з сухого порошку засвоюються гірше, ніж з відвару, настою чи варених коренів, але все ж користь безсумнівно буде.

Польові роботи, або збір коренів. Ідеальний час для збору кореня це осінь, трохи гірший — рання весна, коли квітки ще не розвинулися. Це періоди, коли в коренях найбільшекорисних для здоров'я активних речовин. Але збирати його можна цілий рік!Осінні корені більш гіркі, літні — дуже гіркі, весняні — менш гіркі і солодші.Найкраще брати дворічні корені, але годяться в принципі будь-які — та й як взнаєш скільки рослині років, якщо ви їх не посадили у власному городі.Витягувати коріння із землі слід обережно,щоб взяти якомога більшу частину. Вдома треба обрізати бічні корінці, добре промити, можна використати щіточку. Дати обсохнути. Корені сприйнятливі до цвілі, тому їх не можна залишати вологими надовго. Оптимально сушити коріння за температури близько 50°C в сушарці. Правильно висушений корінь кульбаби добре ламається, всередині білого кольору, не має запаху. На смак висушений корінь злегка гіркуватий.

Ефекти і склад. Корінь кульбаби міститьдубильні речовини, флавоноїди, стерини, фітонциди, полісахариди, інулін, гіркоти (тараксин, тараксастерин і лактукопірин), слиз, пектини, кавову, хлоргенову і урсолову кислоти. Багатий корінь на мінеральні речовини: натрій, кальцій, калій, марганець, фосфор. Найбільше інуліну в коренях, зібраних восени. Найбільше гіркот (тараксину) в липні та серпні.

Корінь є тоніком для травної системи, печінки і підшлункової залози, допомагає від розладу травлення, закрепів, втрати апетиту. Сприяє тому, щоб печінка виробляла жовч, а жовчний міхур її справно виділяв у травну систему. Має сечогінну дію, тому сприяє очищенню нирок і сечового міхура. Має протизапальну, антиоксидантну, противірусну, протигрибкову і протибактеріальну дію. Діє як пребіотик. Має дуже легку послаблювальну дію. Корисний діабетикам, оскільки допомагає збалансувати рівень цукру в крові. Регулярне вживання допомагає також при шкірних хворобах: акне, екземах, запаленнях тощо. Досліджується його вплив при онкологічних захворюваннях як на самі пухлини, так і в якості гепатопротектора при різних онкологічних хворобах. Має позитивний вплив на імунну систему. Допомагає здолати фізичну втому і посилює фізичну витривалість.

Побічні дії. В цілому корінь кульбаби дуже добре переноситься організмом людини і не викликає серйозних побічних ефектів. Тим не менш, людямз хронічними захворюваннями нирок і травного тракту слід бути обережними при його вживанні.За наявності жовчних каменів треба проконсультуватись з лікарем. Корінь кульбаби може взаємодіяти з ліками і бути протипоказаний за деяких захворювань. Вагітним і годувальницям також треба зважувати можливість його використання. Загалом, трав’яні чаї або відвари слід пити в помірних кількостях і дотримуватися дозувань. Якщо ви використовуєте корінь кульбаби як частину природного лікування, вам слід регулярно консультуватися з лікарем і разом з ним стежити за змінами у здоров’ї.

Олена ЛАШКОВА, кандидатка біологічних наук

Залиште свій коментар