В одному зеленому листочку кропиви ніби поєднується користь огірків і шпинату. Вітамін К, який сприяє засвоєнню кальцію, подбає про міцні зуби. Кальцієвий обмін налагоджує також магній, якого в кропиві до 3% сухої ваги. Споживаючи молоді весняні пагони кропиви ви зможете зміцнити нервову систему і налагодити сон. Недарма ж магній називають антистресовим мінералом!
Вітамін К не тільки подбає про достатню кількість кальцію в організмі, а й разом з вітаміном С — про нормальний рівень гемоглобіну, згортання крові (завдяки поліпшенню синтезу протромбіну в печінці) та піднесення загального тонусу організму. Але треба зазначити, що вітамін К міститься тільки в свіжих листках, під час сушіння він руйнується.
Цікаво, що кропива не тільки припиняє всі кровотечі, включно з гемороїдальними та носовими, а ще й повністю відновлює втрачений нюх. З огляду на перенесений ковід це дуже помічна властивість.
Цілителі давніх часів вже знали, що кропива може очистити кров від інфекції та шлаків. Потрібно тільки їсти її зварену як шпинат — що ми і робимо в зеленому борщі. Навіть серед простого люду знали, що кропива покращує діяльність серця, шлунка, кишківника, печінки, нирок. Якщо говорити мовою сучасних науковців, рослина здатна нормалізувати обмін речовин і покращити склад крові, зокрема відновити рівень цукру та формулу крові, збільшуючи кількість еритроцитів та гемоглобіну.
Слід поміркувати про це, особливо тим, в кого рівень цукру в крові весь час підвищений. За спостереженнями народних лікарів таке порушення обміну має до 85% людей, хоча значна частина про це і не здогадується.
Що вже казати про ожиріння! Той зелено-червонуватий листочок здатний нормалізувати навіть ліпідний обмін. Страви і ліки з кропиви підвищують тонус травного тракту, попереджаючи і усуваючи завали в кишківнику та рятуючи від «великого пуза».
До речі, коли вже йдеться про велике черево, слід згадати і про ту рідину, яка назбиралась у вашому організмі, обтяжуючи його надмірною вагою. А кропиву, цю Богом послану на землю рослину, завжди та усюди застосовували як сечогінний засіб при всіх ниркових захворюваннях, навіть за наявності камінців у нирках.
Розлади обміну речовин виявляються прищами, фурункулами, висипкою на тілі, свербінням, екземою. Зберіть весняне листя кропиви і кульбаби, по 2 ст. л. (порівну) подрібненої зелені залийте 2 склянками окропу, добре вкутайте і настоюйте 2 год. Приймайте по пів склянки напару 4 рази на день упродовж 2 тижнів.
Радимо кропивою не тільки лікуватись, а й найбільше харчуватись у весняний сезон. Не лише вітамінами С і К вона багата, а ще й містить вітаміни В2, В3, Е, чималий спектр каротиноїдів (каротин, ксантофіл, ксантофілепоксид, віолаксантин), хлорофіл (до 5%), органічні кислоти... Поповнить ваш організм не лише магнієм, а й кремнієм та залізом (по 41 мг%), міддю (1,3 мг%), марганцем (8,2 мг%), бором (4,3 мг%), титаном (2,7 мг%), нікелем (0,03 мг%). Не слід забувати про суто поживну цінність, а саме — великий вміст білка (до 27% сухої маси листя).
Найпростіше зробити з кропивою зелений борщ або салат. Для салату листя або молоді пагони слід на 3-5 хвилин залити окропом, потім відкинути на друшляк, порізати і заправити за смаком вареним яйцем, твердим або м’яким сиром, сметаною, йогуртом чи майонезом, улюбленою зеленню.
Кропива подбає і щоб не випадало волосся: мийте голову тричі на тиждень міцним напаром листя кропиви, ретельно втираючи його в шкіру. Для кращого результату з волосся воду трохи відіжміть руками, але рушником не витирайте. Принагідно зазначимо, що такий засіб більше підходить чорнявим, ніж білявкам: волосся після процедури може стати трохи темнішим.
Є гарний народний засіб з кропиви і для хворих на ревматизм, суглобовий і м’язовий: нажалювати стеблами рослини болючі місця. А до варикозних судин, що виглядають на ногах як негарні сині плями чи сітка, прикладайте марлю, просочену соком потовчених листків кропиви. Такі аплікації можна робити і до ран на тілі.
Взагалі про кропиву можна написати цілий трактат. Та вам достатньо знати про неї хоча б те, що протипоказань до вживання рослина не має. А як засіб для оздоровлення організму — це справжній скарб, котрий щедро нам дарує Матінка-Природа.