Чабер — приправа і ліки

7 січня 2023 р.

Така рослина як чабер вам може бути відома просто як духмяна приправа з пакетику, купленого в магазині. А хтось уявляє зелені симпатичні кущики в садочку, до яких чи не цілий рік можна навідуватись по запашні гілочки. Навесні на рослинках з’являються нові молоді пагінці з вузенькими блискучими листочками, а влітку маленькі біло-рожеві квіточки, над якими радісно кружляють бджілки. Цей аромат неможливо забути!

Чабер був добре відомий ще древнім грекам і римлянам як приправа, лікувальний засіб і... афродизіак (підсилювач потенції). Його застосовували від негараздів з травленням, за нервових розладів, щоб набратися сил, для знеболення. Стародавні римляни — поети, оратори, воєначальники — носили вінки з чаберу, сподіваючись на його магічні здібності прояснювати свідомість, зберігати душевну рівновагу і покращувати пам'ять.

В епоху Ренесансу чабер вважали найліпшим знеболювальним засобом. Вінком з чаберу лікували головний біль і склероз. До того ж цією приправою замінювали дорогий і дефіцитний перець і називали «перцевою травою».

Чабер інколи плутають з чебрецем. Обидві рослини багаті на ефірні олії і з давнини використовуються і як ліки, і як приправи. Вони дійсно родичі, бо належать до однієї родини — Глухокропивові(Lamiaceae). Але чебрець (російською — «тимьян») належить до роду Thymus, а чабер — до роду Satureja.

Батьківщина чаберу — східні області Середземномор'я і Причорномор'я. Наразі він поширений на всіх континентах крім Арктики. Налічується більше 30 видів чаберу — це однорічні та багаторічні рослини, трави та кущі, що відрізняються виглядом, смаком і ароматом.

Чабер садовий, Saturejahortensis використовують не лише в сучасній народній медицині, його визнали офіційною лікарською рослиною в багатьох країнах. В медицині чабер застосовують за тахікардії, запаморочення, захворювань органів шлунково-кишкового тракту, циститу, метеоризму, гострих респіраторних інфекцій тощо.

 

Чабер в кулінарії

Приправа чабер має багато назв. В Грузії це кондарі, в Вірменії — цитрон, в Узбекистані — джамбуль, Молдові — чимбру, Болгарії — чубріца.

Чабер не тільки покращує смак страви, але й дезінфікує їжу, а також підсилює апетит. У кулінарії використовують свіжі та сушені листя і стебла. Чабер — потужна приправа, тому додавати його треба зовсім трішки, в гарячі страви — за 1-2 хвилини до готовності. Досвідчені кулінари додають цілі листочки чаберу, не подрібнюючи, щоб уникнути зайвої гіркоти і не втратити пряний смак і неповторний аромат.

Зазвичай чабер додають до квасолі, гороху та інших бобових. В Німеччині й Нідерландах його так і називають: «бобова трава». Бо чабер запобігає побічному ефекту цих страв — метеоризму.

Чабером можна приправляти салати, супи, запечені овочі, страви з м'яса і риби, домашньої птиці і дичини. Особливо добре він поєднується з телятиною і бараниною, з капустою і баклажанами. В багатьох національних кухнях чабер здавна застосовують для засолювання і маринування овочів, оскільки він має здатність вбивати шкідливі бактерії.

Тим, хто хоч раз був у Болгарії, напевно, запам'ятався особливий, незабутній смак багатьох місцевих страв, яким притаманна легка пряна нотка. Це смак чубріци — найпопулярнішої болгарської приправи, яку болгари додають всюди, крім тортів і чаю.

 

Болгарська чубріца

По 5 ч. л. морської солі і сухого чаберу, 4 ч. л. паприки, по 3 ч. л. гострого червоного перцю і підсмаженого кукурудзяного борошна, по 2 ч. л. м’яти і насіння коріандру. Змішати і зберігати в щільно закритому скляному посуді.

 

Курча з чабером

Одне курча, 2-3 ст. л. свіжого чаберу, рослинне і вершкове масло, чорний перець. Розділити курча на порції, добре посипати і натерти листям чаберу, полити рослинною олією і поставити в холодне місце на кілька годин. Потім порції курчати посолити, поперчити і запекти з вершковим маслом у духовці.

 

Тушена капуста з чабером

Невеликий качан капусти, скибка гарбуза (приблизно 200 г), одна морквина, одна цибулина, чотири помідори або томатний соус, 1 ст. л. натурального оцту; чабер, майоран, базилік, перець, сіль — за смаком.

Капусту пошинкувати і добре перетерти руками, щоб пустила сік. Додати натерту моркву і гарбуз, вилити в суміш оцет. Добре перемішати і залишити на 2-3 години. Додати обсмажену цибулю, помідори, чабер та інші спеції і тушкувати до готовності.

Залиште свій коментар