Осінній часник не порівняти з весняним, бо зберегти його цілим, свіжим, неушкодженим через зиму буває проблематичним, особливо в міській квартирі.
Один із дуже простих способів консервації часнику — паста з олією.
Один кілограм свіжого часнику очистіть від шкірки. Насипте його у блендер, налийте 200-300 мл оливкової олії першого віджиму (в ідеальному випадку) або іншої олії. Збийте в блендері до однорідної маси. Отримана маса має стікати, але не бути дуже рідкою.
Більше нічого не додавайте, ніяк не обробляйте. Розлийте готову пасту в чисті сухі невеликі баночки з закрутками так, щоб до краю баночки залишилось 2-3 см. Не наповнюйте баночки до країв: паста має тенденцію розбухати, і їй потрібен простір для розширення. Зверху налийте шар олії в 1 см та щільно закрутіть кришку. Зберігайте готову часникову пасту в прохолодному і темному місці. Це може бути не лише холодильник, а просто кладовка, льох, кімната, лоджія, де більш-менш стабільна температура, але не вище за 15°C. Бажано спожити протягом року, хоча теоретично паста може зберігатися і два роки — але обов’язково має бути захищена від світла!
Після відкривання зберігайте в холодильнику і використовуйте, беручи чистою ложкою та додаючи до різних страв.
Перевага цієї пасти перед іншими способами консервації у тому, що не використовується сіль. Отже, це здорова їжа, її можна їсти навіть людям, які мають обмежувати сіль через стан здоров’я. Хоча сіль треба обмежувати абсолютно всім нам!