Часниково-олійна паста

21 листопада 2024 р.

Осінній часник не порівняти з весняним, бо зберегти його цілим, свіжим, неушкодженим через зиму буває проблематичним, особливо в міській квартирі.

 

Один із дуже простих способів консервації часнику — паста з олією.

Один кілограм свіжого часнику очистіть від шкірки. Насипте його у блендер, налийте 200-300 мл оливкової олії першого віджиму (в ідеальному випадку) або іншої олії. Збийте в блендері до однорідної маси. Отримана маса має стікати, але не бути дуже рідкою.

Більше нічого не додавайте, ніяк не обробляйте. Розлийте готову пасту в чисті сухі невеликі баночки з закрутками так, щоб до краю баночки залишилось 2-3 см. Не наповнюйте баночки до країв: паста має тенденцію розбухати, і їй потрібен простір для розширення. Зверху налийте шар олії в 1 см та щільно закрутіть кришку. Зберігайте готову часникову пасту в прохолодному і темному місці. Це може бути не лише холодильник, а просто кладовка, льох, кімната, лоджія, де більш-менш стабільна температура, але не вище за 15°C. Бажано спожити протягом року, хоча теоретично паста може зберігатися і два роки — але обов’язково має бути захищена від світла!

Після відкривання зберігайте в холодильнику і використовуйте, беручи чистою ложкою та додаючи до різних страв.

Перевага цієї пасти перед іншими способами консервації у тому, що не використовується сіль. Отже, це здорова їжа, її можна їсти навіть людям, які мають обмежувати сіль через стан здоров’я. Хоча сіль треба обмежувати абсолютно всім нам!

Залиште свій коментар
Коментарі
22.01.2025 22:16
паста з олією

Гарно дякую. Дуже цікаво, спробую.
Тетяна.

22.01.2025 22:17
паста з олією

Гарно дякую. Дуже цікаво, спробую.
Тетяна.