Петрушка (Petroselinum crispum), як і багато представників родини Окружкові, зацвітають і дають насіння лише на другий рік після посіву. В цей період петрушку їсти не можна.
Після зими петрушка відростає і дає багато зелені — улюбленої багатьма кулінарної приправи. Її можна і треба вживати досхочу, ще й заморозити чи насушити на зиму. Але збирати можна лише до того моменту, коли рослина випустить квіткові пагони і збиратиметься цвісти. Їсти її не слід.
Петрушка навіть була визнана отруйною рослиною 2023 року. Річ у тім, що ефірна олія її насіння містить апіол. Слід уникати не тільки насіння: з початком цвітіння вміст апіолу в квітках, стеблах і листі також збільшується. Споживати петрушку ні в сирому, ні в вареному вигляді не можна.
Апіол діє на гладкі м’язові волокна сечового міхура, кишечника, особливо матки, може викликати алергічні реакції, у великих дозах пошкоджує печінку та нирки. У середні віки насіння петрушки використовували для переривання вагітності.
А квітучі рослинки залиште для бджіл та інших комах.