Віруси грипу — дуже прості створіння. І тому вони дуже стійкі до медичних засобів: складно цілеспрямовано впливати лишень на молекулу нуклеїнової кислоти, вкриту невеликою білковою оболонкою. Хоча останнім часом антивірусних препаратів стало більше, краще стимулювати власний антивірусний захист в клітинах людини.
Цілюща сила рослин пов'язана передусім з тим, що вони зміцнюють природні захисні сили нашого організму. Дуже добре посилює імунітет відомий всім вітамін С (аскорбінова кислота), бо він бере участь і покращує перебіг усіх окислювально-відновлювальних реакцій в клітинах. Та вітамін буде діяти краще, якщо він буде не в пігулці з аптеки, а потрапить до нас з ягодами, овочами, фруктами, зеленню.
Зокрема, чорну смородину можна сміливо назвати їжею-ліками. За кількістю вітаміну С вона поступається лише плодам шипшини. Дорослому достатньо з'їсти дві столові ложки свіжих ягід чорної смородини — і забезпечити себе вітаміном на добу.
Завдяки тому, що в ягодах чорної смородини відсутні ферменти, які руйнують аскорбінову кислоту під час зберігання, їх можна заморожувати, перетирати з цукром, сушити і вживати цілий рік.
Свіжий сік і ягоди, висушене влітку листя, нарізані взимку гілочки з кущика дозволяють успішно боротися з вірусом грипу та збудниками інших інфекцій.
Від занепаду сил, слабкого імунітету
Засипати в термос жменю ягід чорної смородини, залити 1 л окропу, настоювати 2 год. Випити упродовж дня за кілька прийомів.
Від грипу, ангіни, застудних і запальних захворювань
Дрібно нарізати жменю свіжого (чи сухого) листя чорної смородини або пагонів, 2 ст. л. насипати в термос, залити 0,5 л окропу, настоювати ніч. Пити по половині склянки до 6 разів на день.
Від кашлю, грипу, ангіни
Свіжий сік з ягід чорної смородини змішати з медом у пропорції 10:1. Пити між прийомами їжі 3-4 рази на день по чверті склянки.