Взимку всі рослинки навкруги пожухли, облетіли і відпочивають, дбайливо зберігаючи свої бруньки, пагони та насіннячко до весни. А от ялинка та сосна бадьоро зеленіють на тлі сірих та бурих листяних дерев. Неможливо відвести очей від цих яскравих свіжих кольорів! І це не випадково. Зелений колір — колір святого духа — поліпшує зір у дорослих і дітей в разі далекозоркості, короткозоркості, астигматизму. Тому частіше бувайте на природі і навідуйте ці колючі симпатичні деревця. А разом пригадайте, що та сама ялинка допомагає позбутись поліпів, бронхіту, тонзиліту, гаймориту, подагри, ревматизму і має ще багато інших цілющих властивостей.
Пригадую, як після війни мама з бабусею поїли мене з братиками та усіх сусідських дітей чаєм з гілочок ялини і сосни. Люди жартували: «Баба Настя знов малих дровами поїть!». Та дарма! Худющим, аж чорним, дітлахам ялинка додавала сил і наснаги, бо в глиці молоденьких гілочок міститься багато вітаміну С, який заряджає наші «батарейки», підсилює імунітет.
Отак ялина, сосна здавна рятували людей від скорбуту (цинги). Їх чимало росло в лісі, а лимонів та апельсинів не було. Вітаміну С в ялині в 25 разів більше, ніж у цибулі або картоплі, і втричі більше, ніж у лимоні та апельсині (170 і 50 мг свіжої ваги відповідно). В 100 г сухих пагонів ялини 400 мг вітаміну С, 140 мг вітаміну К, 3700 мг бета-каротину (стільки ж, як у якісному сіні).
В молодих пагонах ялини приблизно 10000 мг калію, 2600 мг фосфору, 1100 мг магнію, 1640 мг кальцію, 38 мг цинку, 23 мг заліза (на кг сухої ваги), є хром, алюміній, мідь. Залізо потрібне для кровотворення, марганець має бактерицидні якості, очищає наш організм від вірусів, бактерій, грибків.
Дослідили, що вітаміни та мінеральні речовини свіжозаморожених паростків ялини добре зберігаються упродовж двох років за температури –20 °C.
З біохімічних речовин глиця містить 7-9% білку, доволі багато жиру (6%), значну кількість танідів (3-6%). Особливо багаті білком, вітаміном С і мінералами паростки. В них високий вміст флавоноїдів (кемпферол, кверцетин, ізорамнетин і мірицетин), є стильбени та терпеноїди, ефірні олії, смоли, клітковина.
Коли були дітьми, ми про вітаміни, мінерали, тим більше флавоноїди, не знали, та любили їсти молоденькі ялинові та соснові пагони — вони солодкі, трохи кисленькі, з цитрусовим присмаком. Точно кращі за теперішні цукерки та жуйки, ще й кашель полегшують! До того ж, в голочках міститься хлорофіл, який сприяє відновленню та загоєнню тканин, транспортує кисень до клітин, допомагає контролювати апетит і не переїдати, а також нейтралізує вільні радикали, підтримує рівень цукру в крові, зв’язує отруйні метали, що потрапили в організм.
Діти були абсолютно праві - найбільше користі від свіжих пагонів ялини! Їх можна їсти як такі, додавати в смузі (наприклад, з ківі та авокадо) і салати, використовувати як приправу замість розмарину. На подрібнених пагонах можна настоювати питну воду (упродовж години). Посіченими голочками добре приправляти супи, макарони, рагу, каррі — це покращує засвоєння мінералів із зернових і бобових. Чудово смакує веганський песто без олії з ялиновими пагонами, кедровими горішками, базиліком і харчовими дріжджами. Що вже казати про смажені гриби з ялинковою глицею та цибулею!
Вітамінний напій з ялинки
Молодими гілочками ялини наповнити невелику каструлю (1-1,5 л), залити холодною водою, довести до кипіння і потримати на невеликому вогні ще 5-7 хв. Піну знімати. Потім 10-12 год. настоювати. Пити зранку з медом (меду зовсім трошки).
А хто не вживає ялинові пагони в їжу, може їх посушити і потім заварювати чай: 1 ст. л. подрібненої глиці залити окропом, кип’ятити 20 хв., настоювати і випити за 2-3 рази упродовж дня.
Традиційно такий чай з ялинки і сосни чудово рятує дітей і дорослих від кашлю, бронхіту, бронхіальної астми, ларингіту, тонзиліту, від нежиті з подальшим гайморитом.
Багато здоров’я дарувала ялинка жінкам. Ота сама загадкова речовина стильбен ймовірно надавала рослині контрацептивних властивостей, які дуже добре вміли застосувати наші прабабусі. Вони не робили абортів, натомість небажаній вагітності запобігали. На жаль,цей рецепт втрачено, сучасні вчені ще не змогли його відновити.
Проте й зараз ялина допомагає лікувати жіночі дітородні органи, зокрема поліпи в матці (поліпоз шийки матки) або на яйниках. Треба сказати, що поліпів завжди більше, ніж один, тому і кажуть — поліпозна хвороба. Видалиш один, а виросте ще п’ять на цьому чи іншому місці. Після операції ще й рубці треба лікувати, щоб вони розсмокталися.
На жаль, поліпозна хвороба може зачепити навіть дітородні органи у дівчат, які ще не народжували та не мають статевих стосунків. Особливо, якщо видаляли поліп у носі, в глотці чи деінде.
«Зелена планета Земної», як і народна медицина загалом, прагне вилікувати хворобу як таку і позбутись поліпів безпечно, природним шляхом. Для цього радимо застосовувати композицію з лікарських рослин ПСОРЕПОЛ. Після курсу лікування поліпи виходять разом зі слизом або місячними. В лабораторії підтверджують, що це відторгнута поліпозна тканина. А від спайок після операції та утворення згодом сполучної тканини, яка може переродитись на пухлину, застосовували відповідно СПАЙКЕЛАН і СПОЛУТКАН.
Лікування від поліпів
1 ст. л. глиці ялини ретельно подрібнити, заварити склянкою окропу, вкутати і настоювати годину, процідити і вживати. Можна потримати на водяній бані або на слабенькому вогні 1-2 хв. В давнину жінки пили настій двічі на день (по півсклянки вранці і ввечері), обов’язково до вживання їжі, щоб настій всмоктався і подіяв на поліпи. Аби швидко позбутись поліпів, настій треба вживати 4 рази на день по чверті склянки. Курс лікування 3-4 тижні. Потім зробити перерву, щоб побачити, чи відторгаються поліпи, і знову продовжити лікування. Інколи робили 2-3 курси лікування.
Ялинка може вилікувати нирки, вигнати з них каміння. Але в разі гострих запальних процесів у нирках (наприклад, гломерулонефриту), під час вагітності не радять лікуватись глицею. В голочках міститься чимало смолистих речовин, які можна вживати лише в невеликій кількості. Хоча інколи чай можна випити.
Люди старшого віку з ревматичними та подагричними ураженнями суглобів, артритом також зверталися до ялини: 1 кг гілочок заварити у 5 л води, кип’ятити 30 хв., почекати поки прочахне і вилити відвар у ванну. Приймайте ванну, насолоджуючись пахощами ялини і користаючись її цілющими властивостями. Cуглоби не будуть боліти, серце нормально працюватиме, прийде до норми серцево-судинна система, шкіра стане молодою, гарною, розгладяться зморшки. І нерви заспокояться!
Ялина допоможе також подбати про шкіру, загоїти рани, почистити шкіру від карбункулів, фурункулів, висипки. Для зовнішнього застосування можна приготувати мазь.
Цілюща мазь із живиці ялини
Смолу ялини (живицю) порівну змішати зі смальцем і воском: наприклад, по 100 г кожного компоненту. Спочатку розтопити на водяній бані або маленькому вогні віск із живицею, потім додати смалець. Помішувати, поки маса набуде однорідної консистенції. Коли мазь трохи прочахне, розлити в баночки. Тримати в холодильнику.
Ще одна цікавинка про ялинку. У Фінляндії, де ялини в лісах дуже багато, активно вивчають можливість використання її пагонів та глиці в лікуванні й харчовій промисловості: готують з них сиропи, пробують робити морозиво, сорбет, напої. Відзначають гарний смак цих виробів. До того, в них добре зберігаються антиоксидантні властивості, підвищений вміст мінералів і мікроелементів. Навіть фінські ресторани в останні роки виявляють підвищений інтерес до використання пагонів, аби надати стравам нового унікального смаку.
А про лімонен і стильбен буде далі.
Дякуємо, Наталіє Петрівно, за збереження досвіду наших пращурів в використанні рослин для здоров,я
Дякуємо, Наталіє Петрівно, за збереження досвіду наших пращурів в використанні рослин для здоров,я