Частина зимових свят вже минула, а частина ще попереду. Як тут втриматись від смачненького і не спробувати всіх омріяних кулінарних шедеврів! А хтось не тільки спробував, а й трохи з цим переборщив...
Пропонуємо вашій увазі рецепт страви, яка може стати справжнім порятунком для палких шанувальників новорічних і різдвяних смаколиків, чий шлунок вже давно просить чогось ніжного і необтяжливого, а печінка й підшлункова благають про перепочинок.
Приготуйте юшку, яка поєднує у собі простоту приготування й справжній делікатесний смак.
Юшка з сочевицею
На трилітрову каструлю потрібно:
— 5-6 середніх картоплин,
— 2 середні морквинки,
— цибулинку,
— по корінцю пастернаку й петрушки, шматочок кореню селери (приблизно по 100 г),
— 3 ст. л. пшона,
— 2 ст. л. сочевиці.
В трилітровій каструлі закип’ятити 2,5 л води і вкинути туди порізану шматочками 2х2 см картоплю, трохи меншими шматочками пастернак, петрушку, селеру і моркву. Коли закипить, додати подрібнену цибулю, промиті й перебрані пшоно та сочевицю, пів столових ложки солі, трохи меленого чорного й духмяного перцю. Коли закипить — додати вершкового масла (десь 20 г) і варити ще 8-9 хвилин. За 3 хвилини до готовності вкинути дрібку чаберу, 0,5 ч. л. насіння кропу, лавровий листок.
Юшка має дуже приємний аромат, ніжний смак, а до того ще й корисна. Пшоно допоможе шлунку працювати, підвищить секреторну діяльність і нормалізує знижену кислотність; пастернак додає сили чоловікам, петрушка — жінкам, селера зміцнить організм; сочевиця корисна для шлунка (від гастриту), печінки та серця, а чабер врятує від застуди і розладів травлення.