Це найрозповсюдженіше захворювання ендокринної системи. І останнім часом ця хвороба, а саме один з її типів, діабет другого типу, стрімко зростає внаслідок росту ожиріння, неправильного харчування, відсутності фізичних та підвищення психоемоційних навантажень.
В основі діабету — первинна або вторинна недостатність інсуліну, яка обумовлена недостатністю острівкового апарату підшлункової залози, що продукує інсулін. Інша причина — розвиток інсулінорезистентності (нечутливості клітин до інсуліну).
Часто пишуть, що це генетично обумовлене захворювання. Серед причин називають травми, інфекції, склероз судин підшлункової залози. Але найбільш провокуючими факторами в розвитку хвороби є харчування, стресовий стан, травми голови.
Щоб не пропустити початок цукрового діабету можна періодично здавати аналіз крові на цукор. Але на початку хвороби показники цукру можуть коливатись від нормального до підвищеного, і аналіз випадково покаже норму. Більш точним показником є глюкований гемоглобін, який показує середній вміст глюкози в крові за 3 місяці.
Серед перших ознак цукрового діабету другого типу, які ви можете відчути: спрага, походи в туалет вночі (2-3 рази), сухість в роті, свербіж (особливо в промежині), язик сухий з жовтим нальотом. Далі починається відчуття постійного голоду, тоншає і випадає волосся, часто спостерігається ураження судин нижніх кінцівок, особливо капілярів, що потім може призвести до гангрени.
Але найбільше страждають очі. В сітківці накопичується ексудат, стаються дрібні крововиливи, що призводить до порушення зору — це діабетична ретинопатія. Діабет — головна причина сліпоти у дорослих!
Не інсулінозалежний діабет добре лікується, якщо правильно лікувати. А правильно — це лікувати весь організм людини, а не окремо один орган — в даному випадку підшлункову залозу, яка є невід’ємним органом травної і гормональної системи. Бачимо гарні результати, якщо звертаємо увагу на печінку — приймаємо ГЕПАХОЛ, для доброї роботи шлунка — ГАСТРОТОН, підшлункової — ДІАМАНТ.
ВЕНОЛІК, НЕФРОЛІК і НОРМОСТРУМ приймаємо до вживання їжі, а для того, щоб нормалізувати ферментативну функцію підшлункової залози — ЗОЛОТНИК. Таким чином відновлюємо внутрішні острівки і зовнішні. І підшлункова починає нормально працювати.
Крім лікування, потрібно правильно підібрати дієту. Щонайперше виключити рафіновані вуглеводи: цукор, біле борошно і все, у чому вони містяться. Виключити продукти, які пройшли сильну обробку. Жирів має бути обмаль, бажано лише у вигляді цілісних рослинних продуктів: горіхів та насіння всіх видів, сої, арахісу. Складних вуглеводів можна їсти багато — але лише у складі цільних рослинних продуктів; більше того, клітковина, що теж є вуглеводами, є найціннішою частиною їжі кожного, хто має цукровий діабет.
Але оскільки різних підтипів лише цукрового діабету другого типу є понад 20, в кожному разі потрібно підходити індивідуально і в першу чергу самому турбуватись про своє здоров’я, відстежувати стан, самопочуття, реакцію на лікування, дієту, зміну ваги, фізичне навантаження.