Знаєте, що каротину в гарбузі в 4–5 разів більше, ніж у моркві? Ця ягода є також джерелом вітамінів групи B, РР, Е, С, антиоксидантів, мінералів (заліза, магнію, калію, фосфору, цинку) та клітковини. Гарбуз має сечогінну та послаблюючу дію, поліпшує травлення дорослим і малим, зміцнює судини і нормалізує тиск, чистить печінку (зокрема від залишків антибіотиків) і виводить шлаки й токсини. Невелика кількість калорій особливо приваблива для прихильників стрункої фігури. Та гарбуз не лише дуже корисний, а ще й смачний. Ви в цьому переконаєтесь, якщо спечете пиріг з гарбузовою начинкою.
Тісто для гарбузяника — простіше не вигадаєш! Для нього потрібна склянка води, 2 ст. л. олії, трохи солі та стільки борошна, аби тісто не було важким.
Отже, замісіть тісто, дайте йому трохи постояти, а потім розділіть на 4 частини. Кожну частину розкатуйте тонко, відповідно до розміру форми. Лист для випікання змастіть олією, або застосуйте пергамент.
Гарбуз треба натерти на крупну тертушку, можна одразу на тісто. Трохи полити начинку олією, а присмачувати можна, як забажаєте: цукром та корицею, зеленню та прянощами, імбирем чи кунжутом.
Верхній лист тіста змастіть олією, притисніть край пирога — і можна випікати. В добре прогрітій заздалегідь духовці буде готовий за 20-30 хвилин.
І дешево і корисно,🙏
Смачного🤤