Гастроентероколіт — це гостре, зазвичай інфекційне, запалення слизової оболонки шлунка, тонкої і товстої кишки. Коліт — запалення лише кишківника. Ці хвороби можуть бути викликані вірусними, бактеріальними або паразитарними інфекціями. Деколи вірусний гастроентерит називають «кишковим грипом».
Причини. Найчастіше хвороба виникає через вживання зараженої їжі чи води, від брудних рук. 50-70% випадків гастроентериту у дорослих викликають норовіруси, які дуже заразні та швидко поширюються. Причиною можуть бути і різні бактерії: клострідіум, сальмонела, кишкова паличка, протей, ентерокок, стрептокок. Кампілобактером часто заражаються діти через упаковку м’ясних продуктів (у візках в магазинах), дорослі — при обробці та вживанні м’яса, також від худоби. Сальмонельоз передається від домашньої птиці та черепах, хворих людей.
Лямблії і криптоспоридії викликають паразитарний коліт. Лямбліями часто заражаються в басейнах, озерах при заковтуванні води. Криптоспоридії можуть бути в їжі (сира їжа, немиті овочі та фрукти), воді, на поверхнях, куди потрапляють з калу заражених людей чи тварин (через воду, ґрунт, предмети).
Спричинити запалення може також нервово-рефлекторний розлад рухової і секреторної функції травного тракту; отруєння хімічними токсинами, які зазвичай містяться у рибі та морепродуктах; лікарські препарати; терапія антибіотиками; гельмінтоз; алергія; механічне ушкодження.
Симптоми. За 2-72 години потому, як до організму потрапила інфекція, виникають раптові симптоми: напади кольок, спазмів, болю в животі, нудота, блювання, часті (до 15-20 разів на день) проноси із слизом та кров’ю, що мають гнилісний запах. Інколи (доволі рідко) підвищується температура, у важких випадках вона може сягати 38-39°С.
Лікування. Організм зазвичай може побороти хворобу самостійно, але бувають і смертельні випадки, особливо серед немовлят. Тяжкість хвороби залежить від здатності імунної системи протистояти інфекції. Вірусний гастроентерит триває 1-3 дні, бактеріальний — від тижня до місяців.
Більшість дорослих людей швидко відновлюються і після кількох днів лише на воді поступово переходять до нормального харчування. У дітей та літніх людей втрата рідини через блювання і пронос може викликати небезпечне для життя зневоднення. Їм обов’язково треба поповнювати не лише воду, а й електроліти (натрій, калій, хлор). Пити воду або інші прозорі (крізь які видно) напої, крім газованих, треба потроху, ковтками, щоб не посилити блювоту. Темна сеча, малий її об’єм, сухість у роті, відсутність поту, запаморочення є ознаками зневоднення. Судоми є ознакою дефіциту електролітів.
Якщо правильно не пролікуватись, хвороба набуває затяжного перебігу.
Внаслідок отруєння токсинами бактерій та запальних процесів в травному тракті порушується кровообіг і живлення слизової оболонки травних органів.Для знешкодження токсинів слід приймати активоване вугілля або білу глину.
Для подолання симптомів фітотерапевти призначають обволікаючі засоби з відвару ячмінної або вівсяної крупи; настоянку шишок вільхи 10% по 15-20 крапель після їди.
Для лікування застосовують і насіння подорожника, воно добре допомагає від закрепів та проносів: 2 ч. л. на склянку теплої води, настояти, розмішати і випити натще.
Народна медицина вважає помічними від коліту також кореневище родовика лікарського, кропиву, деревій, ромашку, ягоди чорниці та шипшини.
«Зелена планета Земної» застосовує у випадку коліту, гастроентероколіту фітокомпозиції ЗОЛОТНИК, ГЕМОСАН, УЛЬКАН, ТОКСАН. Вони дуже ефективні і допоможуть швидко одужати від хвороби: подолати інфекцію, вивести токсини, відновити роботу травної системи.
Дієта. Перші 1-2 дні треба дотримуватись голодування, далі можна вживати слизисті відвари круп, каву із жолудів без молока, чай із сухарями (можна з медом). Дітям будуть смакувати кисіль, желе та фруктове морозиво, які потроху можна давати навіть у перші дні хвороби. Добре їсти продукти з низьким вмістом клітковини і великим вмістом крохмалю: банани, рис, яблучне пюре, підсушений білий хліб (тости), картоплю. Дозволені овочеві відвари та немолочні овочеві протерті супи. Далі можна повільно переходити до твердої їжі.