В цей неймовірно трагічний час для України у багатьох людей нема доступу не лише до ліків, а до звичайних продуктів харчування та питної води. Всі перебувають у стані стресу, більшого або меншого. Особливо важко тим, хто страждає на хронічні недуги, кому слід було б дотримуватись певної дієти, режиму повсякденного життя і харчування. Треба врахувати і той факт, що весна є певним перехідним для організму періодом, коли хронічні хвороби зазвичай загострюються.
Найчастіше загострюється гіперацидний гастрит (запалення слизової оболонки шлунка, яке супроводжується підвищеною кислотністю). Особливо це стосується чоловіків, хоча не оминає і жінок.
Якщо в шлунку виробляється кислоти більше за норму, про це можуть свідчити такі симптоми: посилюється біль в шлунку вночі, вдень після їди з’являється ниючий біль та дискомфорт, є позиви до блювання, нудота, печія, відрижка. Може часто турбувати головний біль, метеоризм, зниження або, навпаки, підвищення апетиту, закрепи, пітливість. На язику можна помітити білий наліт; можливий також афтозний стоматит (виразки слизової рота мікозної природи), глосит (запалення язика), хейліт (запальне захворювання губ).
Якщо немає ліків, треба особливу увагу звернути на їжу та все те, що є нині у природі. Пам’ятайте перше правило, «не нашкодь»: не вживайте гостру, гарячу чи дуже холодну їжу. З продуктів харчування остерігайтесь перцю, редьки, редиски, коріандру, груші, обліпихи, гранату та інших подразників слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.
Уникайте продуктів з надмірною кількістю тваринних жирів, не вживайте копченого, маринованого, смаженого. Кондитерські вироби, особливо свіжа випічка, теж погіршують стан при гіперацидному гастриті.
«Зелена планета Земної» в разі гіперацидного гастриту і навіть виразки застосовує фітокомпозицію ГАСТРОУЛЬКАН, яка допоможе покращити стан вже за 3-4 тижні. На жаль, зараз наші ліки можуть отримати не всі, хоча мережа Здравниць працює. Тому радимо приділяти більше уваги профілактиці, не допускати виникнення хвороби. Якщо ж вона вже дошкуляє вам, — не допускайте загострення. Якісь доступні природні засоби завжди знайдуться.
Втамувати підвищену кислотність добре допомагає топінамбур — земляна груша. В разі печії, виразки шлунка, гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку (а також поліартриті) слід пити свіжий сік топінамбура по пів-склянки тричі на день до їди.
Якщо немає топінамбура, картоплі наче не бракує. Вичавіть свіжий сік та вживайте по 1-2 столові ложки тричі на день за півгодини до їди.
Маєте в домашній аптечці суху м’яту — заварюйте чай: 1-2 ч. л. трави на склянку окропу, варити 5 хв., настоювати півгодини або добре вкутати і настоювати годину; пити по третині склянки 3 рази на день. М’ята не тільки допоможе від гіперацидного гастриту, а й заспокоїть нервову систему. Можна поєднувати м’ятний чай із соком сирої картоплі.
Зверніть увагу на насіння кропу: 1 ст. л. на 0,5 л окропу, настоювати 30 хв., вживати по третині склянки.
Можна застосовувати сухий деревій: 1 ч. л. подрібненої трави на склянку окропу, варити 5 хв., процідити, пити по півсклянки тричі на день (або 1 ч. л. трави залити окропом, вкутати і настоювати годину, процідити і пити по пів склянки тричі на день).
В разі гіперацидного гастриту може дошкуляти печія. Якщо печія дуже сильна — візьміть 1-3 сухі горошини і ретельно розжуйте.
Від печії може також зарадити невелика галузочка зеленої туї: слід її пожувати і виплюнути — печія пройде. Не перевищуйте дозу, туя — рослина токсична.
В якості швидкої допомоги завжди можна застосувати надійний перевірений засіб — питну соду: взяти до рота зовсім трохи (на кінчику чайної ложки) і запити водою. Але зловживати таким засобом не слід.
Бережіть себе, застосовуйте для лікування природні, доступні та нешкідливі засоби. Здоров’я вам і Бог у поміч!