Кожна рослина в природі має захист від різних шкідників: гризунів, комах, грибків, бактерій, мікробів та вірусів. Кожна бореться за своє життя і розмноження, тобто продовження свого роду. Засоби захисту різні. В однієї - колючки, в іншої - отрути, кислоти і гіркота.
Рослин, які містять у собі природні антибіотики, фітонциди - це зброя від вірусів, таких багато і всім їм заповідав Творець захищати себе і допомагати людям. Ті рослини, окрім того що захищають людей, то ще і підсилюють їх захисні сили. Серед тих що найбільше нам доступні - це часник, цибуля, редька, гірчиця, брюква і навіть капуста, бо в них містяться гірчична олія і фітонциди. Але, мабуть, найсмачнішу зброю для захисту має хрін. Фітонциди у білих корінцях - це найбільша цінність і гордість хрону, бо вони перешкоджають або не допускають розвитку хвороби в організмі і попереджують хронічні захворювання, а особливо в розпал епідемії грипу. До того колективу людей, які сидять за столом, на якому стоїть натертий приготовлений як приправа хрін, жоден вірус не причепиться - такий очевидний його захист. З іншого боку він оздоровлює людину і сприяє зміцненню її людських захисних сил - імунітету. Оскільки відомо, що імунітет більше ніж на 80% залежить від всієї системи травлення, то хрін підвищує апетит, покращує травлення, підсилює виділення соляної кислоти в шлунку, і тому ефективний при гастритах з пониженою кислотністю.
Для печінки хрін є порятунком. В разі вірусного гепатиту - хвороби Боткіна, за тиждень печінка, завдяки ліками хрону стає нормальною, а людина здоровою. Для цього 1 кг натертого хрону потрібно залити трьома літрами окропу, закрити в банці і настоювати добу (24 години) вживати по півсклянки тричі на день перед їдою. Для нормальної роботи травної системи, особливо шлунка і печінки, а також нирок, які мають пряму залежність від печінки і шлунка. Втому випадку коли печінка збільшена, порушена її жовчогінна функція, а шлунок опущений, нирки занижені і не можуть нормально працювати - застоюється сеча утворюються камінці.
Навіть одна чайна ложка подрібненого кореня, залитого однією склянкою окропу на дві години, процідити і вживати по одній чайній ложці 4 рази на день - для підсилення функції підшлункової залози, особливо при початковій стадії цукрового діабету. До однієї столової ложки натертого хрону додати 10 столових ложок кислого молока розмішати і вживати по одній столовій ложці тричі на день перед їдою, за 15-20 хвилин - це особливо показано тим у кого не тільки підвищений цукор а і підвищується тиск вночі. В цьому випадку хрін благотворно діє як на підшлункову так і на нирки які є причиною підвищеного тиску.
В народній медицині ліки із хрону завжди застосовували в разі порушення сечовиділення, застоїв, що виникають при аденомі та простати. Застої сечі призводили до утворення камінців, отже це було і лікування сечостатевої системи, і профілактика сечокам'яної хвороби. Навіть асцити (водянку) та набряки усували за допомогою настоїв хрону. Ревматизм та поперековий радикуліт лікували як внутрішніми так і зовнішніми застосуваннями натертого хрону. Робили з нього пластирі подібні до гірчичників - вони подразнювали, зігрівали і внаслідок притоку крові, усували запальний процес, знімав біль зникав біль особливо в селах навіть ліки з хрону не робили У відро з колодязя з нею водою клали три коріння хрону і пили ту воду або використовували для приготування їжі Таким чином скидали "капкан з ніг" - тобто лікували подагру. Оскільки хрін виводив з організму солі сечової кислоти - урати, не боліли суглоби, не набрякали, не пекло підошви, ноги ставали легкі, слухняні.
У містах брали 1 корінець і клали в трьохлітрову банку очищеної води. Жінки за допомогою однієї чайної ложки натертого хрону один раз на день, налагоджували місячні, припиняли кровотечі. Мудрі господині додавали хрін не тільки до страв із продуктів тваринного походження: м'яса, сала, яєць, ай до салатів - щоб сила була і здоров'я, не було втоми після тяжкої роботи. Навіть тим, хто займався розумовою працею, давали настої хрону на вині або пиві: одна чайна ложка на склянку пива або вина.
Протимікробні властивості хрону допомагали лікувати гнійні рани, виразки, і навіть, запалення середнього вуха.
Сік розбавлений водою 1:1, у вигляді полоскання усував запалення слизової оболонки ротової порожнини. Таким чином ефективно лікувались стоматит, гінгівіт, пародонтоз, і навіть, ангіна. Раніше цинга легко піддавалась лікуванню розведеного соку з водою. Для лікування застуди - це завжди був перший засіб під рукою. До переохолоджених або промоклих ніг приккладали припарки з хрону на литки і ступені.
Якщо ви подумаєте що впрофілактиці лікуванні використовувати лише корінь, то це не так. На травмовані забиті місця клали листя хрону. Навіть коли була збільшена затверділа селезінка, то її також рятували ошпареним окропом листям хрону. Молоді дівчата та хлопці виводили веснянки хроном.
Всі незалежно від віку та статі, як колись, так і тепер, рятують волосся від надмірного випадіння хроном. Двічі на день втирають свіжий сік в шкіру голови, або екстракт із кореня. Вважається що це найефективніший засіб при полисінні, але хочу додати, що це - зовнішній засіб який дає гарний приток крові до волоссяних цибулин, а внутрішню справжню причину лікуємо Золотником, Нормострумом і Алопіном.
Очень хорошая статья, нужные знания.Прочитала с большим удовольствием и интересом. Благодарю.