Що там наразі відбувається з небезпечним коронавірусом, поки не зовсім зрозуміло — досі з’являються повідомлення про нові штами. Дивовижна пандемія, яка «скінчилася» в Україні рівно 24 лютого 2022 року, досі збиває всіх з пантелику. Проте ті, хто перехворів, особливо з тяжким перебігом, волів би захистити своє здоров’я — і не лише від ковіду, а й інших вірусних інфекцій. Подужати віруси цілком по силі шанованому українцями овочу — стверджують пакистанські вчені. В березні 2023 року ними був опублікований «Огляд біохімічних складових гарбуза та їх ролі як фармацевтичного продукту харчування; ключова стратегія для покращення здоров’я після COVID-19». Висновки науковців будуть цікавими і корисними нашим читачам не лише у зв’язку з пандемією, а й для загального щоденного оздоровлення організму. Можливо вони додадуть вам ентузіазму й мотивації для ширшого використання гарбуза у стравах.
Відомо, що люди, які перехворіли на COVID-19, мають значні серцево-судинні, легеневі, ниркові, шлунково-кишкові, ендокринні, м’язові, скелетні, нейрокогнітивні, репродуктивні та гепато-біліарні порушення. Передусім постраждали ті, хто мали погані харчові звички: їхня імунна система виявилась надто слабкою. Чи можна далі сумніватись, що запорукою міцного імунітету є здорове харчування (про фізичну активність також не забувайте)?
Саме щоденні сніданки, обіди, вечері здатні захистити нас від хвороб, особливо інфекційних. Тільки... якщо вони складаються з натуральних рослинних продуктів (овочів, фруктів, зелені, цільнозернових круп, бобових, горіхів тощо). Така їжа не лише багата вуглеводами, жирами, білками, вітамінами, мікроелементами, клітковиною тощо, а й забезпечує розвиток корисних бактерій в організмі людини, тобто створює здоровий мікробіом. Внаслідок маємо не лише імунітет, а й гарний настрій і ще багато позитивних результатів.
Вчені радять пильніше придивитись до гарбузу. За функціональними й поживними властивостями він чудово підходить і хворим, і одужуючим, і здоровим людям в якості щоденного продукту харчування. Вітаміни A, C, E, каротиноїди, цинк, залізо та селен, олії, пептиди, полісахариди є чудовим ресурсом для профілактики й боротьби з вірусними патогенами.
Запам’ятайте термін «функціональні продукти харчування». У США і Великій Британії їх називають пробіотичними або нутрицевтичними. Ці продукти, крім власне харчування, здатні впливати на психологічний, фізіологічний стан людини, зокрема знижувати рівень холестерину, зміцнювати імунітет, відновлювати мікробіологічний баланс травної системи, полегшувати стан за синдрому подразненого кишківника, зменшувати запальні процеси тощо. З кожним роком вони стають все більш популярними: їхній глобальний ринок вже перевищив 200 млрд дол.
Нічого знайомого не нагадує? Так, це не раз оспівана «Зеленою планетою Земної» їжа-ліки. І гарбуз є неперевершеною їжею-ліками. Такі функціональні речовини як токофероли, поліфеноли, терпеноїди, лютеїн вбережуть від ожиріння, діабету, високого тиску, запальних процесів, вірусних і мікробних інфекцій, окислювального стресу, зміцнять імунітет.
Без родичів гарбузових взагалі важко уявити життя як людей, так і тварин. Три найпоширеніші види гарбуза (Cucurbita maxima, Cucurbita moschata, Cucurbita pepo) і їхні сорти різноманітної форми, розміру, забарвлення, смаку здавна забезпечують нас поживною та оздоровлювальною їжею. А в традиційній (народній), медицині всі частини гарбуза — м’якуш, насіння, шкірка, жабуриння, квіти, корені, ботвина — є ще й ефективними ліками.
Страви з гарбуза взагалі вирізняються синергічним впливом на організм людини. Гарбузовий порошок примудрились додавати в шоколадні цукерки — і це позитивно впливає на настрій ласунів, збільшує наші запаси цинку. Швидкорозчинні напої гарбуз збагачує природними сполуками, що нейтралізують вільні радикали в організмі. А гарбузові супи та креми — це взагалі невмируща класика кулінарії та водночас чудова дієтична їжа для хворих і здорових!
Гарбуз містить жирні кислоти, поліфеноли та пребіотики — такі важливі для харчування хворих на вірусні інфекції. Вони послаблюють надмірну імунну відповідь, стримують запальні процеси. А ще запобігають пошкодженню епітелію судин (ендотелію), мають гіпотензивну дію, запобігають утворенню каменів у нирках, поліпшують властивості крові.
В дослідженнях відвари, настої шкірки та м’якуша гарбуза показали антимікробний вплив на різні штами бактерій і грибків. Антиоксидантна здатність поліфенолів була особливо помічна людям із хронічними захворюваннями та деякими видами раку. Вітаміни С, А, Е, цинк та бета-каротин покращували стан хворих на COVID-19. Бета-каротин допомагав здолати рак і нейродегенеративні захворювання.
Відомо, що цукровий діабет погіршує перебіг коронавірусної інфекції. Таким хворим потрібно споживати більше харчових волокон (клітковини). Їх у гарбузі достатньо і в м’якуші, і в насінні. Гіпоглікемічні властивості має гарбузова олія, пектини, білки, непектинові полісахариди, а також полісахариди, пов’язані з білками, які підвищують толерантність до глюкози та зменшують рівень глюкози в крові.
Значний імуномодулюючий ефект виявляє гарбузове насіння. Олія з нього є хорошим джерелом фенолів (ферулова, сирингова, хлорогенова, кумарова кислота, тирозол, ванілінова кислота, ванілін, лютеолін і синапінова кислота): 24-51 мг/кг олії. Насіння накопичує значну кількість мінералів (калій, залізо, цинк, мідь, магній, селен і фосфор) і фітохімічних речовин (токофероли, ситостерин, стигмастерин, сквален, бета-каротин), а також білки, жири, клітковину й токоферол.
Олія гарбуза складається в основному з омега-6 жирних кислот із широкою біологічною дією, зокрема значними антиоксидантними, гіпоглікемічними та протизапальними властивостями. Ці кислоти в дослідах на щурах з діабетом відновлювали антиоксидантні властивості їхніх тканин.
Гарбузове насіння також є гарним джерелом білків із незамінними амінокислотами. Був виділений особливий компонент інозитол, здатний підвищувати секрецію інсуліну й збільшувати чутливість тканин до нього. В мозку пацієнтів з депресією під час лікування гарбузом і бета-каротином підвищувався рівень гормонів серотоніну та норадреналіну, що запобігають депресії.
Так що гарбуз перістий однозначно треба їсти частіше — він захистить від ковіду, інших вірусів та мікробів, поверне і підтримає наше здоров’я!