Капуста — давній, надійний засіб для лікування гастритів, виразок у шлунковому тракті. Завдяки вітамінам, мінералам та особливо s–метилметіоніну, який називають вітаміном U, вона активно сприяє загоєнню слизової оболонки.
Вчені дослідили вплив соку білокачанної капусти і капусти кале на клітини раку шлунка і запаленої слизової шлунка (гострий гастрит).
Сік капусти пригнічував ріст клітин раку шлунка на 42%, сік кале на 20%. Проте поєднання у співвідношенні 7:3 соку білокачанної капусти і кале показало значно кращий результат — 65%.
Схожий ефект спостерігався і щодо впливу на запалення, нейтралізацію шлункової кислоти, швидкість пригнічення гострого гастриту. Лише сама білокачанна капуста дала результат у 46% (у дозі 800 мг/кг), суміш білокачанної та кале капусти 74%. Суміш соків була гіршою в порівнянні з препаратом для зниження кислотності циметидіном (75%) лише на 1%. Ці результати показують, що капустяний сік і суміші соків капусти виявляють чудову антигастритну дію і можуть застосовуватися упродовж тривалого періоду для профілактики і лікування раку шлунка і гастриту.
Олена ЛАШКОВА, кандидатка біологічних наук