Українці завжди любили галушки, майже так само, як вареники. Галушки з борошна чи картоплі, з м’яким сиром або м’ясом та цибулею, приправлені сметаною або олією, в супі, зі шкварками чи засмажкою ніколи не залишаються на тарілці.
На 4 порції галушок потрібні 4 середні картоплини, 1 яйце, 200-250 г борошна, 75 г вершкового масла, 150 г кисломолочного сиру, зелень петрушки та сметана (для подачі), сіль та перець на ваш смак. І година часу на приготування.
Картоплю краще брати із середнім або високим вмістом крохмалю (вона жовта всередині). Додавайте борошна, аби тісто вийшло пружне і не липло до рук.
Почищену картоплю треба зварити і відкинути на друшляк, потім перекласти в глибоку миску та добре потовкти. Залишити остигнути на 10-15 хвилин, вбити яйце, додати сіль та 200-250 г борошна. Спочатку перемішати ложкою, а потім замісити туге тісто руками.
Розкачати тісто в пласт завтовшки 1 см та порізати на галушки у формі ромбів або квадратів.
Поставити воду у каструлі, щоб закипіла. Посолити її та покласти галушки, помішуючи, щоб не прилипали до дна. Вони спливуть, коли будуть готові.
Перекладайте галушки в глибоку миску, додайте вершкове масло, притрусіть сиром, посіченою зеленню, полийте сметаною — і гукайте всіх до столу.