Ми вже чимало дізнались про цілющі властивості березового соку. От-тільки сезон триває приблизно місяць, а як соку зібрали багато, його бажано було б зберегти. Один із варіантів – це сироп: сік випарюють в пласкому емальованому посуді до консистенції олії ясно-коричневого забарвлення. Але найпопулярнішим донині лишається квас.
Українці його робили здавна. Наводимо рецепт із книжки: М. Рева, Н. Рева, Дикі їстівні рослини України. У підігрітий до 30-35° сік додати дріжджі (10-15 г на 1 л). Ємності з соком закупорити і поставити в холодний льох з температурою 5-8°. За 2-3 доби сік перебродить і охолоне. Готовий квас зберігається до 3 місяців; має кисло-солодкий смак, добре газований.
Можна обійтись і без дріжджів: налити березовий сік в чисту й суху дерев’яну, скляну або керамічну ємність, додати скоринки цільнозернового хліба і дати скиснути. Потім процідити через полотно і розлити у пляшки. Для покращення смаку можна додати трохи сушеної м’яти, сухофруктів (яблука, вишні, ягоди смородини) або пагінців чорної смородини. Пляшки добре закрити і зберігати в погребі.
Ще один спосіб: у півторалітрову пляшку додати 1 ст. л. цукру, скибочку лимона і одну гвоздику. Пляшку щільно закрити, потримати добу в теплі, а потім зберігати в прохолодному місці.
Дуже смачний і освіжаючий напій виходить, якщо в сік додати підсмажений або свіжий житній хліб, цедру лимона, родзинки, кмин, цукор (20 г на літр). Після бродіння квас розлити у пляшки, закупорити і зберігати в прохолодному місці. Перед подачею до квасу можна додати дрібно нарізане солодке яблуко або грушу, листочок м'яти.
Березовий сік дуже вживаний у Латвії. От які рецепти пропонують латиші.
У 3 л банку соку покласти 1 ст. л. цукру і 10 родзинок або скоринку хліба. Закрити кришкою і поставити в льох.
До 1 л соку додати 12-15 г цукру, 4 г родзинок, 1-2 скибочки лимону, витримати під кришкою за кімнатної температури 3-5 днів. Потім поставити в прохолодне приміщення. За 15-20 днів можна пригощатись.
Витяжка з апельсинової шкірки або з екстракт цедри лимона (цедру залити спиртом або горілкою і настоювати, поки набуде характерного кольору, смаку і запаху лимона) зробить березовий сік схожим на лимонад. У скляну банку (3 л) або балон (10, 15, 25 л) налити свіжий березовий сік, додати кілька скоринок чорного хліба, екстракт цедри лимона (1 ч. л. на 1 л), закрити і поставити в прохолодне місце (5-10°). За 4-6 тижнів сік матиме приємний кислуватий смак. Чудовий освіжаючий напій для спекотного літнього дня!
Напій весняний освіжаючий. До березового соку додати свіжий сік лимона або лайма, родзинки, абрикоси або чорнослив, одну гвоздику. Настоювати кілька один.
Напевне все це дуже смачно! Обов’язково спробуйте, коли чистого, як сльоза і свіжого, як подих весни, березового соку скуштуєте від душі.