Коли в саду достигають яблука, їх під ногами стільки, що нема куди ступити! «Райський плід» поєднав у собі їжу і ліки — шкода марнувати цей дарунок природи. Будемо його цінувати й споживати для свого здоров’я.
Яблука ще в минулому столітті оцінювали так: свіжі, сушені, варені належать до найсмачніших, найкорисніших плодів. Подивіться, скільки потрібного для організму містить одне яблучко. Поживні речовини, пектинові сполуки, кислоти вітаміни, макро- і мікроелементи — без жодного з них ми не можемо бути здоровими!
Науковці визначили, що в 100 г міститься 52 калорії, 95% яких припадають на 13,8 г вуглеводів (5% добової норми, з них 10,4 г цукрів, 2,4 г харчових волокон), 0,2 г жирів, 0,3 г білків, 85,6 г води, 0,2 г мінералів.
З вітамінів найбільше С (5,1%), помітна кількість вітаміну B6 (3,1%), трохи менше B2 (2,3%), є К (1,8%), В1 (1,7%), по 1,2% В5 і Е.
З мінералів найбільше міді (3,3%), калію (2,3%) та марганцю (1,7%), приблизно порівну заліза і магнію (1,3%).
Оскільки білків взагалі мало, то й амінокислот також: 0,6% аспарагінової і по 0,3% треоніну, ізолейцину, лейцину, лізину та гліцину.
Є органічні кислоти: винна, яблучна, лимонна, бурштинова.
Коли бачу сад, засипаний яблуками, щораз згадую повоєнні роки, наша босоноге дитинство. Ми були раді зірвати бодай одне яблучко, хай не дозріле та зелене. Дитячий організм ніби відчував свої потреби і ще й дорослим показував, що слід збирати недозрілі плоди, які падають під ноги.
Дійсно, чимало користі для здоров’я отримаємо, якщо зібрати їх, помити, обібрати, подрібнити, можна пересипати цукром і вживати. Шлунок працюватиме нормально, бо чим кисліше яблуко, тим більше наснаги дає травній системі. Згадайте це, коли будете вагатись, яке яблуко купувати: солодше чи кисліше.
Яблучні кислоти тонізують шлунок, підвищуючи до норми кислотність шлункового соку. Завдяки цьому травні секрети добре перетравлюють їжу, не допускають, аби вона бродила та гнила, отруюючи печінку та й весь організм. Кисле яблуко показане людям, у яких понижена кислотність. В солодкому менше кислоти і воно більш корисне тому, у кого кислотність підвищена. Таким чином яблука здатні регулювати роботу шлунка.
З давніх-давен яблука використовували для поліпшення травлення, активізації жовчовиділення. Навіть рятувалися від дизентерії й боролися з черевним тифом — страшною, тяжкою хворобою. Скористайтесь досвідом наших пращурів, і без будь-яких пігулок ваша травна система працюватиме нормально. Пектини вичистять токсини з організму: всі шкідливі речовини, які накопичуються передусім в кишківнику.
В разі закрепів підсилиться перистальтика травного тракту. У випадку проносів яблука припиняють розлади мікробіому, надмірний розвиток небажаних бактерій, не допускають гнилісних процесів. А скільки ж часом там збирається гнильних речовин! Коли погано працює шлунок, у ньому застоюється їжа, потім бродить, гниє, і все це навантажує печінку. Обтяжена великою кількістю шлаків, печінка не може нормально працювати, не може виконувати свою очисну функцію. І кишківник не працює добре. Шукаємо ліки від застою в кишківнику, прагнемо почистити організм і зробити його здоровим. А їх не треба шукати — вони на яблуневому дереві, в його плодах.
В спільноті прихильників здорового харчування побутує навіть така думка: якщо їсти по два яблука на день, і лікар ніколи не буде приходити до тебе, і ти сам забудеш стежку в поліклініку, не потрапиш в лікарню на операцію.
Всі чудові кровотворні, в'яжучі, послаблюючі, сечогінні, жовчогінні, потогінні, пом'якшувальні, ранозагоювальні властивості яблук необхідні для вашого організму. Допоможуть від недокрів'я і задухи, поліпшують роботу мозку, заспокоюють нерви. З'їдене на ніч смачне соковите яблуко забезпечить міцний сон. Коли віруси і бактерії атакують наш організм, часто не знаємо, як позбутись тих стрептококів, стафілококів, особливо золотистого стафілококу. А яблуко це вміє.
І не треба довго шукати хворобу, від якої можна позбутись за допомогою яблук. Всі гіпертоніки знають, що яблука треба їсти для того, щоб нормалізувати тиск. Але слід не просто наїстись яблук один раз на тиждень, і на цьому лікуванню край. Упродовж місяця потрібно з'їдати два яблука щодня. Щонайменше! Споживайте по 300-400 г тих, які до вподоби — кисленьких, солодких, зелених, червоних, жовтих яблук. Побачите, що пігулки, різні хімічні ліки не потрібні для того, щоб приборкати гіпертонію, вирівняти тиск, прибрати головний біль і шум у вухах.
Склероз теж яблуко поборе — почистить судини в разі атеросклерозу, не допустить накопичення холестерину. Найбільше бідкаються і нарікають на здоров’я ті, в кого вже «поклади» поганого холестерину, жирів у судинах, накопичилась величезна купа бруду і надлишків рідини, яка ніяк не може природним шляхом вийти з організму.
Аби позбутись зайвої ваги, зменшити набряки, потрібно «присісти» на яблучну дієту. Особливо коли яблучка дозріли в своєму садочку — чисті, без хімії. Отаких яблук і два кілограми за день можна з'їсти, розділивши на 4-5-6 частин. Вони наснажать людину всім необхідним, потрібним, і виведуть те, що заважає бути здоровим. Що накопичилось в обважнілім, із зайвою вагою організмі.
Хіба пігулки допоможуть ногам бути легкими і проворними? А яблука вилікують подагру та виведуть уратні солі, які її спричинили. До речі, роблять це дуже гарно, м'яко, не подразнюючи нирки і всю сечостатеву систему. Допомагають ниркам працювати і виводити разом із сечею всі кислі та лужні солі. І не буде не тільки подагри, а й остеохондрозу!
Не полінуйтесь нахилитись і зібрати яблука в сезон, поки вони не пропали. Приготуйте якусь смачну страву, комусь подаруйте. В Україні понад 10 тисяч сортів яблук, і господині знають, скільки можна всього з них приготувати!
Хтось скаржиться: «Не можу їсти яблука, бо оскома на зубах». Придивіться, які ви плоди їсте. Яблуко вказує на те, що у вас підвищена кислотність, і треба вживати не кислі, а солодкі яблука.
Інші нарікають: «Коли їм яблуко, болить, давить під ложечкою». А це вказує на те, що яблучко продіагностувало вашу підшлункову залозу. І яблуками її можна пролікувати, але не свіжими, а печеними. Печеному яблуку подякує і шлунок, і печінка, і особливо кишківник.
Віруючі люди з нетерпінням чекають яблучного Спасу, аби скуштувати яблук досхочу. Та не тільки на свято треба уклінно дякувати Богу за це чудове дерево. Ніколи не нехтувати плодами здоров'я нашого, які падають до ніг і щодня наснажувати організм всім потрібним і корисним, що дає цей райський плід.