Липа оцвітає так швидко! Хоч і збирали квіти із запалом, але на деревах залишається їх багато, і згодом замість квітів вже бачимо зелені, а пізніше коричневі бубочки плодів. І їм, виявляється, теж можна знайти застосування!
Так робили в минулому, коли їжі було обмаль, не кажучи про чай, каву чи какао. Збирали зелені, зелено-коричневі чи повністю достиглі плоди липи. Молоді, зелені плоди містять більше ефірних олій, отже, вони ароматніші. Далі плоди потрібно розсипати на відкритому повітрі на кілька днів, щоб підсохли. А потім на сухій сковороді пражити до темно-коричневого кольору. Можна поставити в духовку, розігріту до 150 градусів, на приблизно 20 хвилин або доки плоди не стануть коричневими.Отож, приготування дуже просте!
Зберігати пражені плоди краще цілими, а вже перед приготуванням кави дрібно розмолоти на кавомолці. На чашку беремо 1-2 чайні ложки і заварюємо окропом. Напій має гіркий смак (як у кави) і м’який горіховий аромат. Підчас приготування можна додати трішки меленого кардамону чи кориці, в чашці ще досмачити медом чи рослинним молоком.
Липова кава має у складі антиоксиданти і флавоноїди, які підтримують імунну систему. Також вона має легку заспокійливу дію — як і липовий цвіт. Таку каву можна спокійно давати і дітям, адже кофеїну в ній нема, отже нервову систему вона не напружує. А дорослі можуть заміняти цим напоєм каву в другій половині дня, коли кофеїн, принаймні, так кажуть, краще не приймати.