Їжа з високим вмістом клітковини (а це, нагадаємо, лише продукти рослинного походження), корисна хворим на цукровий діабет і забезпечує профілактику цього порушення. Багато їстівних рослин містять по кілька, а деколи й десяток речовин, що покращують здоров’я саме в разі цієї хвороби.
Насіння льону містить харчові волокна (33%), ліпіди (32%), білки (14%), вуглеводи (10%), фенольні сполуки, вітаміни В і Е, кальцій, магній, фосфор, калій. Альфа-ліноленова кислота (омега-3), розчинна та нерозчинна клітковина, фенольні сполуки (фенольні кислоти, лігнани, флавоноїди, токофероли) забезпечують низку переваг для здоров’я, особливо при порушенні обміну речовин.
Споживання льону впродовж 2-3 місяців знижує рівень глюкози, глікованого гемоглобіну, тригліцеридів, холестеролу та показники артеріального тиску в пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу. Разом знижується рівень глюкози в крові та покращується чутливість до інсуліну в осіб з переддіабетом, надмірною вагою, ожирінням.
Включення льону знижує глікемічний індекс страв. Сам льон має низький глікемічний індекс, завдяки клітковині уповільнює перетравлення їжі та зменшує засвоєння цукру.
Споживання 10 г меленого насіння на день впродовж місяця людьми з діабетом 2 типу знижує рівень цукру в крові натще на 19% порівняно з контрольною групою і покращує ліпідний профіль.
Прийом 15 г меленого насіння одразу перед сніданком (який включає 50 г вуглеводів) зменшує підвищення рівня глюкози в крові на 17% та глікемічну відповідь через 2 години після прийому їжі на 24% у людей з діабетом 2 типу.
Насіння соняшника також зменшує рівень цукру в крові: 30 г в складі здорового раціону може знизити рівень цукру в крові натще на 10% за 6 місяців порівняно з контрольною групою. Ймовірно, так діє хлорогенова кислота. Насіння також є джерелом вітамінів Е, В1, В2 і В3, калію, заліза, магнію, фосфору, клітковини. Соняхи, як і льон, радять додавати в хліб, щоб зменшити вплив вуглеводів хліба на рівень цукру в крові.
Гарбузове насіння, можливо, завдяки високому вмісту магнію,знижує рівень цукру в крові в разі діабету 2 типу. Так само діє і гарбузовий сік. Лише 30 г насіння містить половину денної норми магнію ― 170 мг. Моніторингове дослідження за участю 127 000 людей показало, що дієта, багата магнієм, знижує ризик діабету 2 типу на 33%.
Насіння багате ще й на фосфор, залізо, вітаміни Е і групи В. 50 г забезпечують чверть денної потреби у білку. Омега-3 та омега-6 кислоти знижують рівень холестеролу, покращують кровообіг. Кукурбітацин допомагає позбутися кишкових паразитів.
Якщо насіння гарбуза та соняшника важко добре прожувати, можна зробити з них пасту, розмоловши у блендері.
Насіння гуньби сінної (фенугрека) використовують для зниження рівня цукру в крові в разі цукрового діабету легкої форми і як супутній препарат в разі важкої форми. 10 г насіння, замоченого у гарячій воді, допоможуть контролювати рівень цукру в крові на початковій стадії діабету 2 типу. Розчинна клітковина уповільнює перетравлення вуглеводів, зменшує всмоктування глюкози, і таким чином знижує рівень глюкози після їди. Рослина також стимулює поглинання глюкози тканинами, збільшує вироблення інсуліну.
Гуньба дуже багата на мінерали (в 10 г 26% денної норми заліза, 5% магнію) та вітаміни групи В. Мелене насіння можна додавати у страви (соуси, випічку), заварювати як чай.
Загалом, будь-яке їстівне насіння та горіхи, без сумніву, збагатить ваш раціон. Отож, далі за списком сміливо можна розмістити насіння коноплі, амаранту, кавуна, чорного кмину, кунжуту, ліщину, грецькі горіхи… Добре мати вдома якнайбільше різних видів, щоби впродовж дня у шлунок потрапили 2-4 з них і принесли кожен свою користь. А от лляне насіння хай буде у вас на столі щодня. І щобпозитивні ефекти від вживання не «загубились» поміж впливом інших страв, дотримуйтесь здорового раціону загалом.