Коли життя здається заважким, а турботи обсідають звідусіль, є спокуса піти легким шляхом — просто про все забути. Випив келих-другий — і наче ніяких проблем! Але це тільки небезпечна ілюзія, а тим, хто занадто успішно втікає від реальності, загрожує серйозна хвороба — алкоголізм. Надмірне вживання алкоголю зрештою призводить до серйозних психічних та фізичних проблем зі здоров’ям.
Основними факторами ризику розвитку алкоголізму є вплив середовища (соціальні, культурні та поведінкові впливи) та генетична схильність. Але проявляються вони далеко не завжди. Толерантність до вживання алкоголю та його доступність (фактори середовища) призвели до того, що Східна Європа є регіоном, де найбільший у світі відсоток дорослого населення страждає на алкоголізм — 11%. Для порівняння, в країнах Африки лише 1,1%.
Часто чоловіки, нерідко і жінки, особливо з порушеннями нервової регуляції, слабкі духом, починають вживати алкоголь, щоб заспокоїтись і не так близько до серця сприймати проблеми, негаразди та навіть горе. Тривога, стрес та пов’язані з ним нервові розлади є основними рушіями розвитку алкогольної залежності. Потім продовжують пити, щоб позбутись абстинентного синдрому.
Дійсно, вживання алкоголю може тимчасово позбавити людину від хворобливо-зниженого настрою, депресивних думок, зняти напругу. Але, на жаль, воно не дає порятунку, лише тимчасове забуття, і то не завжди.
Але кілька разів випив, і ти вже у полоні «зеленого змія». Це може стати значною проблемою для здоров’я на тривалий час або навіть на все життя. Вживання алкоголю завжди шкодить організмові, впливає на мозок, серце, печінку, підшлункову залозу та імунну систему; може спричини важкі психічні захворювання, підвищує ризик розвитку раку, імунодефіцитних станів, цирозу печінки, з часом спричиняє втрату пам’яті та поведінкові розлади.
Не допускайте до такого стану! Пам’ятайте, що чаркою горю та проблемам не зарадиш.
Зменшує бажання вживати алкоголь і допомагає хворому швидше прийти в себе, заспокоїти нервову систему півонія: 1 ч. л. сухого кореня подрібнити, залити 2 склянками окропу, 5 хв. прокип’ятити, пити по пів склянки тричі на день.
Регулярне вживання лимонного соку полегшує відвикання від алкоголю і допомагає в лікуванні.
Найпопулярніша і ефективна суміш 1 частини полину звичайного (чорнобиля) і 4 частин чебрецю: сировину змішати, взяти 1 ст. л. на склянку окропу, настояти годину, процідити, вживати по 1 ст. л. 3 рази на день. Курс лікування — 2-3 місяці.
Ще одна суміш: 2 ст. л. деревію, 1 ст. л. полину на пів літра окропу. Закутати, настоювати 2 год., вживати по третині склянки тричі на день за годину до їди. Випити все, а через три дні повторити.
Для лікування алкогольної залежності застосовують і такий настій: чебрець, полин гіркий, золототисячник змішати у співвідношенні 4:1:1, 1 ст. л. суміші настоювати 1 год. в склянці окропу, процідити і приймати по 1 ст. л. тричі на день. Курс лікування — 2-3 місяці.
Є більш складний рецепт: зробити суміш м’яти перцевої, деревію, насіння кропу, ромашки лікарської, насіння кмину, кореню валеріани, шишок хмелю (10:15:10:10:10:10:10); 4 ст. л. суміші залити 1 л окропу (5 склянок) настоювати в термосі 10-12 год. Приймати по 2 ст. л. тричі на день.
В період ремісії з метою запобігти рецидивам і зривам радять приймати суміш соку гранату і капусти: по півсклянки (80-90 мл) кожного соку змішати і приймати 2-3 рази на день до їди. В іншому рецепті до склянки соку капусти додають 1 ч. л. подрібненого насіння або посіченої зелені фенхеля. Приймати 2-3 тижні по півсклянки тричі на день.
Щоб зменшити потяг до спиртного радять жувати корінь аїру, або приймати настоянку аїру (100 г кореневища на 0,5 л горілки): 30 крапель на грудочці цукру двічі на день упродовж двох тижнів. Але увесь цей час категорично не можна вживати спиртного.
Полегшити стан після перепою (похмілля) можна кількома засобами.
Витверезить кава чи чай з лимоном; вода з нашатирним спиртом (5 крапель на склянку холодної води); велика кількість цукру в будь-якому вигляді; крохмаль і продукти з ним; негазована мінеральна вода. Можна тричі дати випити сироватку; вранці натще — склянку теплого молока. Допомагають солоні помідори, огірки, капуста, оселедці, солона риба, солоний напій. До склянки холодної води додати 20 крапель настоянки м’яти. Її роблять так: 1 ч. л. м’яти на 1 склянку горілки, настояти тиждень.
Щоб не дуже сп’яніти, перед вживанням алкоголю можна випити чай з м’ятою і лимоном.