Корзина
Ваша корзина пуста.

Непримітна трава захистить підшлункову і відсуне діабет

15 августа 2023 г.

Коли відцвітає маленька жовтенька квіточка рослинки, то утворюються стручечки з насінням, які щільно притуляються до стебла, як сухі реберця. Тому українці ніжно назвали цю траву сухоребрик, а вчені додали ще й означення: лікарський, латиною Sisymbrium officinale. Можете її знати і під іншими назвами: білохолост, горичавка, папірок лікарський, мітлиця дика, порошій, руква.

Належить сухоребрик до родини Капустяні (Хрестоцвіті) і дуже схожий на багатьох інших представників цієї родини; росте по всій Україні, квітне переважно з травня до серпня, але квітучі рослини можна зустріти і пізньої осені. Зараз в природі сухоребрик зустрічається не часто, тому ми його висіваємо на аптечному городі, щоб дати тим людям, у кого хвора підшлункова залоза.

А наші пращури дуже добре знали цю рослину і її унікальну дію. Чому вони не хворіли на цукровий діабет і панкреатит, тобто запалення підшлункової залози? Тому що збирали і використовували сухоребрик. Найкраще його вживати свіжим — листочки або сік, так він найефективніший. Тому варто наїдатися його влітку, щоб продовж усього року підшлункова, наш золотник, малий та дорогий, була здорова. Сушений сухоребрик слабший за дією, проте, його можна мати під рукою весь рік — це його термін зберігання.

Їдять в сухоребрику молоді листочки або й верхівку молодої неквітуючої рослини: два-три листочки в салаті і підшлункова залоза ніколи не захворіє. Це її надійна профілактика, її відродження. Пам’ятаю як дітьми ми бігали на поле «по ребрик», рвати його листочки. Мама варила картоплю, різала її кружальцями, додавала порізані листочки сухоребрика, цибульку, а якщо ще й яйце та сметану, то було просто свято! Виходили смачнючі й корисні канапки. Корисні, крім лікувальних речовин, ще й тим, що сухоребрик містить в собі багато вітаміну С і каротину (провітаміну А), меншу кількість вітамінів K, P, B1, мікро- і макроелементи.

Є в складі рослини і гірчична олія, яка допомагає працювати підшлунковій залозі, відновлює її, якщо людина отруїлася чи було запалення залози, запобігає порушенням в роботі внутрішніх острівців підшлункової, які виробляють інсулін. Олії багато в насінні, яке можна використовувати замість гірчиці.

Симптоми негараздів з підшлункової можуть бути різні. Раніше люди знали: якщо болить під ложечкою на два пальці вище пупа, наче щось тверде там, нудить після їди, непостійні випорожнення (то закрепи, то проноси), то це хворий золотник. Після їди ще може виникати відчуття важкості між лопатками, ніби хтось кілок туди встромив, аж поворухнутися важко.

При хворій підшлунковій кал стає глинистим, сильно пристає до унітазу, так, що змити його важко. Або періодично можуть бути важкі проноси — так організм намагається викинути з себе все погане, щоб не допустити отруєння.

Якщо золотник не працює нормально, не виконує свою функцію, то і травлення буде порушене. Панкреатит (запальний процес, коли запалюються зовнішні острівці підшлункової залози і порушується вироблення ферментів) часто супроводжується гастродуоденітом — запаленням дванадцятипалої кишки і шлунка. Хронічний панкреатит також може сприяти розвитку діабету. Це одна з причин того, чому нині так багато хворих на діабет. Підшлункову не лікують, про сухоребрик не знають, нікому й на думку не спадає, що може бути така рослина, яка здатна відновити секреторну і ферментативну діяльність підшлункової залози.

Отже, 3-5 листочків сухоребрика на день у салаті (10-20 г на день) — це профілактика не тільки нормальної роботи підшлункової залози, а й гастродуоденітів, виразкової хвороби.

А якщо все ж виникли якісь проблеми, то можна приготувати ліки.

Настій сухоребрика

1 ст. л. подрібнених молодих листочків з квітами або молодих (не засохлих) стручечків з насінням залити склянкою окропу, настояти пів години, пити 4-5 разів на день по 1 ст. л.

 

Але, повторю, якщо профілактично вживати в їжу по кілька листочків сухоребрика, то ліки такі робити буде не потрібно. Тому українці ніколи не знали що таке панкреатит, рідко траплялось у них опущення золотника, який наші бабусі-прабабусі вправно вміли піднімати своїми пальцями. А якщо він не на місці, опущений, то може наробити шкоди, наприклад, спричинити перебої з місячними або викидень. Сухоребрик допомагає і від опущення підшлункової.

Якщо нема профілактики, підшлункова хворіє і з часом починається цукровий діабет. Ознаки його: людина часто встає вночі в туалет, шкіра стає сухою, волосся випадає, очі тьмяніють, зір падає.

Хвора підшлункова залоза часто спричиняє псоріаз. Вилікувавши золотник, цього порушення можна позбутись.

Фахівці «Зеленої планети Земної» коли бачать, що хвора підшлункова залоза і починається цукровий діабет, або вже він є, то виписують ГЕПАХОЛ для печінки, ГАСТРОТОН для шлунка і ДІАМАНТ для підшлункової залози, щоб відновити її внутрішні острівці, які виробляють гормони. А після їжі обов'язково даємо ЗОЛОТНИК, щоб він налагодив ферментативну функцію зовнішніх острівців у підшлунковій залозі, аби вона працювала нормально. Таким чином золотник повністю виліковується, починає нормально працювати, виробляти гормони в тій кількості, в якій треба.

До речі, крім сухоребрика, полюбляє підшлункова залоза кріп та селеру. Чоловікам і жінкам селера допомагає залишатись стрункими і мати пишне волосся.

Лікувальна дія сухоребрика не обмежується впливом на підшлункову залозу. Його застосовують для відновлення голосу людини, навіть називають «травою співаків». Отож, коли захрип голос, або щось з горлом, бронхами, легенями, сухоребрик може це виправити за кілька днів. Він усуне запалення, розрідить мокротиння, яке засіло у бронхах, не допустить його до легень, почистить легені, відновить голос.

Сухоребрик має сечогінну дію, тому допоможе також при нирковій недостатності, коли нирки не здатні відфільтровувати з крові шкідливі речовини, які потрібно вивести з організму, або гломерулонефриті. В разі проблем із нирками часто виникають набряки та гіпертонія. Щоб їх усунути, вистачить попити кілька дній настій сухоребрика (по 1 ст. л. 4-5 разів на день). Приготований настій можна використовувати і на другий день, якщо тримати його в холодильнику. Але пити його треба теплим.

Від підшлункової залози — маленької, але такої важливої — залежить функція майже всіх органів. Бережіть її, не перевантажуйте шкідливою їжею, переїданням, стресами і не забувайте про гарну профілактику — листочки сухоребрика!

Оставьте ваш комментарий