Вищі рівні каротиноїдів у крові запобігають деменції — деградації інтелектуальних можливостей і втрати пам’яті. Вони захищають мозок від окислювального стресу, який пошкоджує нервові клітини.
Люди, які впродовж життя мали в сироватці крові найвищі рівні лютеїну+зеаксантину та бета-криптоксантину, мали менше ризиків захворіти на деменцію в старості, ніж їхні однолітки з нижчим рівнем антиоксидантів. Вплив бета-криптоксантину є більш суттєвим, ніж лютеїну та зеаксантину. Якщо в цифрах, то ті, хто вживав у складі їжі щоденно близько 600 мг флавоноїдів мали на 20% менший ризик захворіти на деменцію, ніж ті, хто вживав 150 мг.
Це дослідження було опубліковано цьогоріч в журналі Neurology, а щоб провести його аналізували дані за більш ніж 40 років.
Лютеїн і зеаксантин містяться в зелених овочах (капуста, шпинат, броколі, горох). Бета-криптоксантину багато в апельсинах, папайї, мандаринах, хурмі, гарбузі, солодкому перці.
Багато флавоноїдів типу флавонів у спеціях та всіх жовтих або помаранчевих фруктах; а в чорниці, ожині та вишні — флавоноїдів типу антоціанів. І флавони, і антоціани серед речовин, що найкраще захищають мозок від окисного стресу.
Не було виявлено зв’язків між деменцією та хворобою Альцгеймера і лікопіном, альфа-каротином, бета-каротином, вітамінами A, C, E. Проте одну цікавинку знайшли й тут. Виявилось, що вітамін А та бета- і альфа-каротин взаємно замінні: якщо нема вітаміну А (а він є лише в продуктах тваринного походження), на його місце заступають каротини, і навпаки. Це справедливо щодо вітаміну Е та лікопіну, лікопіну та бета-каротину. Отож, в разі нестачі одного антиоксиданта, організм здатен його замінити іншим.
Що все це означає для практики нашого харчування? Споживання продуктів, багатих флавоноїдами, допомогти знизити ризик вікового погіршення розумової функцій.
«Наші результати захоплюючі, тому що вони показують, що внесення простих змін до дієти може допомогти запобігти погіршенню когнітивних функцій», — каже один з дослідників, Волтер Віллетта, доктор медичних наук з Гарвардського університету.
Але науковці обережні навіть у таких однозначних висновках і приспускають, що довгострокового здоров’я мозку насправді вдається досягати завдяки комплексу багатьох речовин, які є у фруктах, овочах, зелені, ягодах. Хрестоцвіті овочі, темно-зелені листові овочі, цитрусові та темні ягоди поки що попереду всіх інших продуктів як такі, що мають дуже хороший і сильний вплив на зміцнення здоров’я та профілактику захворювань у цілому. Раціон, заснований на рослинних продуктах — найкращий варіант, зокрема, і для здоров’я мозку.