Паслін — панацея наших дідів-прадідів

17 грудня 2024 р.

Паслін чорний — коли я бачу його кущик, мені згадується повоєнне босоноге і голодне дитинство. Коли ми, малі, бігали босі по землі, по калюжах, по садах, де, як гусінь, об'їдали зелені плоди на всіх деревах. І лише згодом дізналися, що саме у зелених фруктах найбільше корисної бурштинової кислоти. Соковита, солодка, смачна ягода пасльону — теж їжа мого дитинства. Тоді ми не знали нинішніх солодощів. Замість них мали пиріжки із житньої муки з ягодами чорного пасльону, вареники, кисіль з пасльоном.

 

Росте паслін чорний (Solanum nigrum) по всій Україні: на узбіччях доріг і стежок, пустищах, на узліссях, на полях. Ви його не переплутаєте ні з чим. В нього красиві листочки і біленькі, маленькі квіточки, схожі на квіти картоплі, баклажанів чи томатів, адже всі ці рослини одного роду. Квіти також дуже цілющі: лікують ревматизм, найтяжчі болі у суглобах, з ними приймають ванни.

Наші бабуся Настя і мама Маруся розповідали нам в дитинстві, що боронь Боже з'їсти зелену ягоду пасльону — отруїшся; як ми казали малими — отруєшся навіки. Якщо поряд із чорненькими ягідками одна була зелена, ми її не брали, не їли.

Коли я приходила до бабусі по цукерку або жменю підсмажених духмяних соняхів, то вона приказувала: «Ой, щось я не пам'ятаю, як тебе звати. Принеси-но мені отих соковитих чорненьких ягід, щоб я згадала». Боже, це було щастя — бабуся попросила щось принести! Бігла його шукати на городі чи десь під тином, на вулиці, на межі, щоб принести його гілочку з ягодами. Але не більше 10 штук — отаку кількість плодів пасльону можна вживати.

Це були «пігулки» для того, щоб була гарна пам'ять, не було склерозу, не боліла голова в потилиці від високого тиску чи спазму судин. 10 ягід на день, добре розжувавши, треба з’їдати, щоб не було гіпертонії. А взимку для цього брали сушений паслін (рецепт буде далі).

Ця ягода усуває найстрашніший біль, коли є невралгії, неврити, спазми. Якщо в голові спазмують судини, болить голова. Якщо спазмує кишківник, то як же боляче — крутить, пече, болить у животі. Ці спазми усуває ягода пасльону. Від спастичних болей у шлунку, нирках, кишківнику робили і настоянку на самогонці, на перваку: до 1 частини подрібнених ягід додавали 5 частин перваку, настоювали і вживали по 5-7 крапель.

Дорослим ця ягода чи вся рослина була потрібна, коли були істеричні напади, тяжкі, такі, що людина не знала куди подітися від нервів. А під рукою були ліки з пасльону: вживали по 3 ягідки 3-4 рази на день — і заспокоювалась нервова система, зникав біль.

Дітям давали ягоди для того, щоб не було алергії, глистів, від травми фізичної чи психічної, як профілактику нападів епілепсії.

Вживали ягоди пасльону і для того, щоб не боліли суглоби, особливо від ревматизму, подагри. Коли у бабусі боліли суглоби, то вона просила принести їй листя, а потім неодмінно казала: «Ти знаєш, як мені допомогли ті зелені листочки!» То була своєрідна школа народної медицини, якої нас більш ніде не навчали, ніхто в різних академіях високих нам не розповідав про цю життєву мудрість людського здоров'я, тісно пов'язаного із природою, із природними засобами.

В разі ревматизму чи подагри, коли сильно болять суглоби, брали також і квіти. Ними лікували і бронхіт, бронхіальну астму, коли не відходило мокротиння, не можна було його викашляти: 1 ч. л. квітів на склянку окропу, заварювали, настоювали 2-3 години обов'язково, тому що в рослині є соланін; пили по 1 ч. л. 5-6 разів на день чи по 1 ст. л. 3 рази на день. Від таких ліків біль відступав, із суглобів виходили уратні солі.

Паслін лікує запальні процеси нирок і ще дуже добре діє на сечовий міхур, коли є спазми сечового міхура; допомагає тамувати ниркові кольки, коли із нирок виходить пісок або камінці, знімаючи спазм із сечоводів. Для лікування беремо перетертий висушений паслін, 1 ч. л. на склянку окропу, кип'ятимо 15 хв. або заливаємо окропом і настоюємо 3-4 год. закутаним, щоб цей настій був гарячий. Потім проціджуємо і вживаємо по 1 ч. л. тричі на день.

Такий засіб застосовується і при неврозах, істерії, коли болить голова, є гіпертонія, атеросклероз, кольки і спазми (в шлунку, кишківнику, нирках,сечовому міхурі), також при спастичному кашлі, бронхіальній астмі, коклюші (дітям по 0,5 ч. л. можна давати), при ревматизмі, поліартитах, болях в суглобах.

Всі знають, що геморой загострюється, коли є закрепи. А достигла ягода пасльону послаблює кишківник, усуває запалення слизової оболонки кишківника. А якщо немає закрепів, то геморой не загострюється. Обидва види геморою, внутрішній і зовнішній, лікували пасльоном: 8 ст. л. трави пасльону (брали і зелені ягоди, і достиглі, і квіти) заварювали у 0,5 л окропу, настоювали і робили ванночки. Біль зникав, бо ця трава знеболює, усуває запальні процеси.

Завдяки антоціанам і соланіну, який здатен боротися зі злоякісними клітинами, ним лікували неоперабельних, в запущеній стадії хвороби, онкологічних хворих. Щоб вилікувати онкологічне захворювання давали всю рослину пасльону (ретельно подрібнені достиглі і зелені плоди, квіти, листя): 1 ст. л. брали на 3 л окропу, настоювали 3-4 год. або кип'ятили 15 хв., а потім давали по чверті склянки 4 рази на день.

Паслін дозріває на початку осені. А на зиму раніше в селах, особливо в тих селах, де я жила, на Чернігівщині, збирали цю рослину десь у чистому гарному місці, сушили і аж до наступного року користувалися від багатьох захворювань.

При ревматизмі, подагрі настоювали на олії сухе листя з ягодами, з квітами, а потім натирали хворі суглоби. Олійним настоєм дуже добре лікувати такожгнійні рани. Коли ще є свіжий паслін, то гнійні рани можна лікувати і ним: подрібнити його добре, можна навіть перекрутити на м'ясорубці, розтерти з олією і накладати на гнійні рани, щоб вони очищалися і загоювались.

Для того, щоб не було висипів на шкірі готували настій із листя чи всієї рослини: робили ванни, обмивання, аплікації, протирання.

Передозовувати і вживати паслін тривалий час категорично не можна. Пам'ятайте, що це отруйна рослина.

Ось такою універсальною рослиною, такою панацеєю користувалися наші пращури, особливо, коли були тяжкі пошесті, епідемії, голод, війни, у післявоєнні роки, коли була розруха, голод, холод і люди хворіли. Знали, як і коли її вживати — і завдяки їй виліковувались і виживали.

Залиште свій коментар