Березень — це гарний час вшанувати топінамбур, подякувати, що завжди під рукою. Виростити ж бо його зовсім нескладно, і як тільки зійде сніг та розмерзнеться земля, можна копати й споживати собі на здоров’я. В попередньому числі йшлося про те, як солодкі соковиті бульби можуть прислужитися нашій підшлунковій залозі. Але в цієї рослини багато й інших корисних властивостей.
Крім вже відомого нам інуліну, земляна груша містить 2% білка, зовсім мало крохмалю, жирів і простих цукрів. Поживних речовин небагато, проте є цілий набір вітамінів групи В у кількості 3-17% денної норми в 100 г; багато заліза, аж до 25%, фосфору і калію по 10%, магнію 5%, а також цинк, мідь, кальцій; бетаїн, холін, сапоніни, поліфеноли, органічні кислоти, які мають антиоксидантну, протимікробну і протиракову дію.
Навесні часто-густо людей з хворою підшлунковою турбує гастрит (передусім з підвищеною кислотністю), гастродуоденіт.
Топінамбур допомагає нормалізувати кислотність і усуває запалення. Тому заздалегідь, профілактично, радимо вживати сік топінамбура упродовж 2 тижнів — і не буде виразок, ерозії у шлунку, печії, нудоти, болю під грудьми, кишківник буде добре працювати.
На основі топінамбуру розробляють дієти для відновлення печінки. Він розріджує жовч, покращує її рух. Лікуючи сечокам'яну, нирковокам'яну і жовчнокам'яну хворобу, топінамбур виводить всі солі, зокрема і ті, що спричиняють подагру, налагоджує сольовий обмін. Допоможе і тим, у кого є сечокам'яна хвороба, в кого є камінці в нирках або у жовчному міхурі.
Завдяки м'якому сечогінному ефекту позбавить від набряків, покращить водно-сольовий баланс.
Топінамбур показаний всім, у кого був інфаркт або інсульт, по-перше, як профілактика, а по-друге, для посилення організму, якщо людина вже перехворіла і дуже ослаблена, нічого не може робити, та ще є цукровий діабет, понижено працює щитовидна залоза.
Раніше земляну грушу настоювали на червоному вині: почистили, порізали на шматочки, 2 ст. л. залили 0,5 л вина. Пити по 20-30 г. Вино з топінамбура покращує роботу серця, позбавляє аритмії, заспокоює. Тому овоч ще називали серцевою бульбою. Але так діє топінамбур у будь-якому вигляді: покращує роботу нервової системи, підвищує стійкість до стресів, запобігає їх негативним наслідкам, протистоїть хронічному головному болю.
Часто розказуємо, як лікувати остеохондроз, застосовуючи дику моркву, грушу, спориш і смородину. Але і земляна груша теж нівроку! Якщо їсти її частіше, і в шиї не тріщатиме, і плечі не болітимуть, і руки не будуть терпнути і голова не буде важкою й не болітиме: тобто остеохондроз вже не турбуватиме.
Якщо болять суглоби, є артрити, артрози, коліна не згинаються, у попереку болить, ноги тягне аж донизу або є ревматизм, то здебільшого користуються листям: треба вичавити сік і пити по чверті склянки 4 рази на день. Але сік з бульб також помічний і в цьому разі! З листя можна робити і ванни: 2-3 жмені листя заварити в каструлі, настояти, вилити у ванну. Якщо робите сік, то вижимки можна класти у вигляді компресу на суглоби на ніч. Топінамбур усуває запалення. А якщо воно усувається, то значить зникає і біль. Так внутрішньо і зовнішньо топінамбур допоможе вам знеболити все.
Топінамбур ще й бактерицидний коренеплід, чистить організм і кров, не дає накопичуватись важким металам. Часто відвідувачі наших Здравниць просять засоби, щоб почистити кров. Так ось топінамбур і очистить кров від шкідливих речовин.
Наші пращури топінамбуром лікували туберкульоз легень: чверть склянки соку розбавляли навпіл водою іпили тричі на день перед їдою. Це була дуже суттєва допомога. Легені відновлювались, кровообіг покращувався і люди долали туберкульоз. Тим, хто після ковіду має проблеми з легенями, таке лікування теж піде на користь.
Не забувайте, що топінамбур до ваших послуг практично завжди, і нічого не потребує: ні прополки, ні поливу, ні особливого ґрунту. Лишень не лінуйтеся просто зібрати та їсти його, робити ліки. Ще й іншим людям розповідайте про цього універсального помічника для нашого здоров’я!