Він вам почистить шкіру від вугрів та висипки, знищить ще й бородавки. Лікує чистяк і коросту, зарадить, якщо у дитини золотуха, загоїть рани, позбавить від алергії. Не будемо подовжувати інтригу — йдеться не про що інше, як про пшінку весняну.
А чому поспішати? Аби зібрати смачне зелене листячко до цвітіння, поки рослина не синтезувала отруйні речовини. Однак, поки не розкрились жовті сонячні квіточки пшінка може збагатити наш раціон вітаміном С (до 190 мг%), каротином, провітаміном А (5,2 мг%). У бульбокорінцях є крохмаль (13,5 %) та цукри (10%).
За лікувальні властивості листочків пшінки також відповідальні сапоніни, які «миють» увесь організм та чистять кров, і протоанемонін, який у висушеному листі перетворюється на анемонін. Листя і стебла (надземна частина) вважаються отруйними, але тільки після цвітіння й дозрівання плодів.
Пшінка весняна, ficaria verna — багаторічна трав’яниста рослина. Її невеличкі кущики пізнаєте по блискучим гладеньким круглястим листочкам. Якщо придивитись, в їхніх пазухах можна помітити бруньки, котрими рослина розмножується. Ці бруньки після рясного дощу розпливаються по калюжах, поширюючись довкола. Зацвітає пшінка, як тільки сходить сніг, і цвіте до травня місяця. Будьте уважними, і ви помітите рослинку в парках, на сонячних схилах, у вологих ярах та в садибах.
Традиційне використання пшінки відбивається в народних назвах. Про їстівне застосування свідчать «пшінка», «пшонка», «пшеничка».
Бульбовидне кореневище уподібнювало рослинку до картоплі: «барбюльки», «барабольчик», «балабонка». В голодні роки з цих бульб, які могли виростати завбільшки з волоських горіх і накопичували чимало крохмалю, виготовляли борошно. Варені коренебульбочки поживні й смакують не гірше за картоплю. Ними рятували від голоду дітей.
Також їстівне молоде листя. Наші пращури натякнули на те, що його можна вживати як салат: «салата», «салатник», «заячий (тобто несправжній) салат», «заяча салатка». З огляду на вміст вітаміну С і каротину — салат із пшінки вийде цілком справжній! Ще й почистить кров та порятує від цинги. Юшки, зелений та холодний борщ — теж нівроку. Деінде маринують і вживають як гостру приправу навіть пуп’янки квітів.
А от назви «чистяк», «чистник» поєднують рослину з чистотілом і вказують на подібне лікарське застосування.
Ліки з пшінки застосовували як сечогінне, відхаркувальне, кровоочисне і ранозагоювальне. Відвар бульбокоренів і молодого листя у молочній сироватці або просто у воді є послаблюючим засобом.
Зовні настій і відвар цілої рослини застосовували від укусів бджіл, джмелів, ос, навіть змій — робили примочки і компреси. Такими самими водними витяжками очищали гнійні виразки на шкірі, гоїли рани. Лікували й запалення в ротовій порожнині, полоскали ясна (особливо при стоматиті), затримуючи в роті на хвилину-дві по 2-3 рази на день, передусім вранці і ввечері перед сном.
Ліки з пшінки весняної
1 ст. л. подрібненої цілої рослини залити 2 склянками окропу, млоїти на водяній бані 30 хв., або тепло вкутати і настоювати 2 год. Пити по 1 ст. л. 4 рази на день.
До речі, пшінка в давнину мала і магічне застосування — її бульбокорінці давали коровам, козам, щоб отримувати більше молока. Про запас бульби збирали з квітучих рослин і сушили.
Навіть якщо ані лікуватись, ані їсти пшінку ви не збираєтесь, можете нею просто помилуватись, а ще дізнатись про погоду. Рослина передбачає її, як справжній барометр. Навіть погожої днини за кілька годин до дощу квітки пшінки весняної щільно закриваються.
薬 ポップ
https://www.google.ps/url?q=http://netstate.ru/video//film1.html
https://www.google.hu/url?q=http://netstate.ru/video//film1.html
http://maps.google.kz/url?q=http://netstate.ru/video//film1.html
https://cse.google.co.ve/url?sa=t&url=http://netstate.ru/video//film1.html
https://maps.google.fr/url?q=http://netstate.ru/video//film1.html
https://clients1.google.jo/url?q=http://netstate.ru/video//film1.html
https://maps.google.com.pa/url?q=https%3A%2F%2Fnetstate.ru/video//film1.html
感じられる 参照
http://clients1.google.com.sa/url?q=http://netstate.ru/video//film1.html
http://image.google.gg/url?q=http://netstate.ru/video//film1.html
https://cse.google.co.jp/url?sa=t&url=http://netstate.ru/video//film1.html
http://clients1.google.lv/url?q=http://netstate.ru/video//film1.html
http://cse.google.ms/url?sa=i&url=http://netstate.ru/video//film1.html
http://jmt17.google.com.pk/url?q=http://netstate.ru/video//film1.html
https://www.google.es/url?q=http://netstate.ru/video//film1.html