Рецепти цілительки Ґільдегарди

1 січня 2025 р.

Рецепти відомої цілительки Середньовіччя Ґільдегарди Бінгенської актуальні у Німеччині й донині. Найчастіше там використовують шипшину, шавлію, ромашку, липу. Не цураються також сиропу з цибулі, часникових крапель, соку з редьки і кореню солодки.

На думку німецьких вчених, цибуля, як і в давні часи, залишається найбільш ефективним засобом від нежиті. Дрібно нарізану цибулю треба насипати в шкарпетки, надягти їх і лягти у ліжко. А перед цим випити ще й чаю з гречаним медом.

Від ангін襳льдегарда радила вино з шандрою звичайною (Marrubium vulgare). Його слід пити по ковтку кілька разів на день, і біль у горлі зникне. Універсальний жарознижуючий і протизапальний засіб — імбирний чай з лимоном і медом. Гарячі ванни з додаванням ефірних олій рекомендують приймати з метою профілактики або коли застуда тільки-но починається.

Позбавитись від кашлюможна за допомогою торбинки з сіном і луговими квітами, нагрітої над каструлею з киплячою водою. Її треба покласти на груди і накрити вовняною хусткою. Так і спати, щоб добряче пропотіти. А для приємних сновидінь можна змастити скроні й лоб м'ятною олією.

Для одужання від застуди дуже важливий цинк, завдяки йому зокрема виробляється вітамін Е. Найбільше цинку в устрицях, але їх цілком можуть замінити гарбузове насіння, цільне зерно, яловича печінка. Ґільдегарда вважає помічним також курячий бульйон з прянощами: в нього додають перець горошком, лавровий лист, коріння петрушки, цибулю, гвоздику та трохи імбиру. Як «лікарський» овоч радить вживати печений буряк чудовий борець з вірусами і бактеріями.

Залиште свій коментар