Основне призначення топінамбура – лікувати хворих на цукровий діабет. Вранці, за 15 хв до сніданку з'їсти 100 грамів топінамбура, до обіду і до вечері. Тричи на день. За 3-4 тижні запрацює нормально підшлункова залоза, знизиться або нормалізується цукор у крові. Якщо ні – курс продовжити.
При підвищеному артеріальному тиску і підвищеній кислотності (гіперацидному гастриті), та якщо запалені суглоби (поліартрит) варто вживати сік із коренеплодів по півсклянки, 3 рази на день за 15 до вживання їжі.
Для нормальної перистальтики кишківника, щоб не було закрепів, можна вживати сік із топінамбура по 1 ст.ложці тричі на день, між сніданком, обідом та вечерею.
150 грамів свіжих бульб, ретельно помитих і натерхих, вживают в разі ішемічної хвороби серця, гіпертонії, захворюваннях печінки (гепатит, холецистит) жовчно- і сечокам'яній хворобі, гастриті із підвищеною кислотністю, діабеті, подагрі, запорах, безсонні, а також тромбофлебіті та туберкульозі.
Можна також на зиму заготовити із висушених клубнів порошок і робити відвари. Дві ст.ложки порошка заварити 500 мл окропу, заварити, настояти і вживати по 1 склянці до їди, якщо є запалення нирок, сечового міхура, недокрів'я, чи навіть лейкоз.