Запитання до Наталі ЗЕМНОЇ
«Розкажіть, будь ласка, чи може вишня нашкодити людині?»
З редакційної пошти
Наталя ЗЕМНА:
ВИШНЯ НЕ ВИННА
-Так, може. Однак сама вишня в цьому не буде винна. Винні господині, які не знали, або їх не цікавили таємниці вишні. Скажімо, небезпечною для людини може бути наливка з вишень. Але лише в тому випадку, якщо для приготування наливки використовується вишня з кісточками. Небезпека пов’язана з тим, що ядра кісточок вишень (як і кісточок багатьох інших рослин) містять глікозид амігдалін. Під дією шлункового соку амігдалін розпадається на глюкозу і синильну кислоту. Саме синильна кислота є небезпечною для людини.\
У кісточках вишні міститься близько 0,8 відсотків амігдаліну. Якщо випадково проковтнути одну-дві кісточки, вони шкоди не принесуть. Розкладатися амігдалін починає через чотири-шість годин. За цей час кісточка спокійно вийде природним шляхом, не завдавши шкоди.
В настоянці синильної кислоти міститься багато. Адже тут для розпаду амігдаліну створені найсприятливіші умови. Що довше стоїть наливка, то більше в ній отрути – синильної кислоти. Наливка, що простояла рік може нести смертельну небезпеку.
У варенні, компоті кісточки з вишень не шкідливі. Бо під дією високої температури (понад 80° С) амігдалін руйнується і синильна кислота не утворюється.
Щоправда, вареники з вишнями, з яких господиня полінувалася витягти кісточки, незважаючи на те, що пройшли термічну обробку, шкоду людині можуть завдати. Той, хто ласуватиме варениками, не знаючи, що вони з кісточками, може пошкодити зуб, або й зламати його. Але це буде на совісті господині. В цьому випадку вишня теж не винна.
Повышает ли кислотность желудка свежая вишня? Варенье с косточками тоже нельзя есть?
дійсно після вживання 50мп вишняка з кісточками починає боліти голова