Що їсти за каменів у нирках

27 грудня 2024 р.

Харчування має величезне значення для нашого здоров’я. Немає такого органу чи системи, який би не залежав від того, що ми їмо. Та сьогодні йтиметься про камені в нирках.

Причиною появи ниркових каменів є перенасичення сечі солями, порушення обміну деяких речовин. Цьому сприяє засолена питна вода, спекотний клімат, робота за підвищеної температури, неправильний раціон харчування. Має значення і показник кислотності сечі, недостатнє виведення солей нирками.

За сечокам’яної хвороби слід вживати 2,5-3 л рідини на добу. Це простіше виміряти за об’ємом сечі, якої на добу має бути не менше 2,5 л. Їсти краще 4-6 разів на день, невеликими порціями, за 2-3 години до сну їжі не вживати взагалі. Один раз на тиждень слід зробити розвантажувальний день: їсти до 500 ккал на день і лише ті продукти, які показані залежно від типу каменів.

Страви мають бути варені, тушковані, запечені, парові. Виключити смажене, копчене, жирне, гостре, кисле, солоне, спеції, алкоголь. М’ясо слід відварити, бульйон злити. Солити їжу небажано.

Камені можуть складатися з кальцій-фосфатних, уратних, оксалатних, карбонатних солей, їх поєднань. Є струвітні камені, які виникають як наслідок інфекції; ксантинові, цистинові. Залежно від типу каменів, різняться і дієтичні рекомендації, тому попередньо треба встановити тип каменів.

Харчування за оксалатних каменів у нирках має бути частим (5-6 разів на добу), невеликими порціями. Не допускати переїдання та голодування, не застосовувати монодієти. Оксалати — це кальцієі солі щавлевої кислоти. Тому треба обмежити щавель, шпинат, селеру, петрушку, кінзу, ревінь, буряк, баклажани, брюсельську капусту, сливи, порічки, кислі фрукти та овочі, шипшину, гриби. Заборонені свинина, яловичина, курятина, субпродукти, консерви, бульйони, заливне, холодець, драглисті десерти.

Можна їсти нежирні сорти м’яса, рибу, бобові, крупи, макаронні вироби, молочнокислі продукти, картоплю, кабачки, моркву, гарбуз, капусту, огірки. З фруктів — абрикоси, грушу, виноград, персики, банани, сухофрукти.

Уратні камені формуються з сечової кислоти, яка кристалізується в кислому середовищі. Тому треба досягати лужних чи нейтральних значень кислотності для сечі. Найбільше закислюють сечу м'ясо, а олужнюють — овочі. Отож, раціон має бути замірений в першу чергу на овочі в усіх видах і рослини загалом, особливо свіжі, соковиті; соки, узвари, компоти; зелень (особливо, петрушка, кріп), крупи. Дозволено 1 яйце на день, хліб, овочеві супи.

Збільшують кількість сечової кислоти в організмі: фруктоза в чистому вигляді (сиропи, мед, вироби з додаванням фруктози чи глюкозо-фруктозних сиропів), всі солодощі. Але найбійльше — м’ясо і риба. Тому виключені м’ясні відвари, субпродукти, консерви, копченості, смажене, солоне, дуже обмежені м’ясо та риба.Рибу, м’ясо їсти не частіше 2-3 разів на тиждень маленькою порцією — це, власне , стосується абсолютно всіх людей.

Помірна їда багатих на пурини овочів не вадить: це бобові, спіруліна, гриби, шпинат, щавель, деяка капуста. Є пурини в какао, каві та чорному чаї, в зеленому чаї — менше. Алкоголь заборонений — він затримує урати в організмі.

За фосфатних каменів, якщо сеча лужна, то дієта має бути спрямована на її закислення. Це єдиний тип каменів, яким сприяє лужна сеча. Слід їсти бобові, крупи, рибу та м’ясо, кислі ягоди та фрукти (яблука, виноград, слива, інжир, журавлину), окрім лимону, який сечу залужнює.

Залиште свій коментар