Це традиційна страва до Маковія. Проте шулики можна приготувати, коли забажаєте! Це просто і смачно. Треба випекти корж, потім його поламати і залити заправкою з маку.
За найпростішим старовинним рецептом тісто замішували на воді. Але якщо додати трохи олії, корж не буде таким щільним.
Для пісного коржа потрібні 250 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, дрібка солі, 1 ст. л. меду, 150 мл води кімнатної температури. Якщо робити тісто з олією, слід взяти 100 мл гарячої води і 50 мл олії без запаху, решта — так само.
Для маково-медової заливки 100 г маку запарити окропом, додати 3 ст. л. рідкого меду і 150 мл води кімнатної температури.
Для коржа змішатиборошно, розпушувач і сіль. Окремо змішати воду та мед, вилити у тісто. Якщо готуєте коржі з олією, додати ще й олію. Спочатку перемішувати ложкою, потім рукою, щоб вийшло пружне тісто. Якщо липне до рук, можна підсипати борошна. Залишити в мисці під плівкою чи рушником на 20–30 хв.
Розігріти духовку. Тісто розкачати на пергаменті у шар завтовшки 5-7 мм. Гострим ножом на тісті можна зробити ґратки, які дозволять легше ламати коржі. Випікати 15-20 хв., щоб корж підсушився і став рум’яним.
Мак запарити окропом на півгодини. Потім воду злити і мак добре перебити у блендері. Поступово додавати воду до консистенції рідкої каші. Перемішати з медом.
Охолоджений корж поламати на шматочки, поскладати їх в глибоку миску або горщик і залити маковою заправкою. Можна почекати годинку-дві, але то вже наскільки вистачить вашого терпіння!
***
Відомий український кулінар Євген Клопотенко теж доклався до традиційної випічки. Він рецепт шуликів, або ламанців (бо ж корж ламають довільними шматочками), зробив більш світським — додав яйце і сметану до тіста, а до соусу молоко. До речі, згадка про ламанці є навіть у «Енеїді» Котляревського.
Для тіста спершу перемішати сухі інгредієнти (250 г борошна, ½ ч. л. розпушувача, дрібку кмину, дрібку солі, 1 ст. л. маку і 100 г цукру), а потім додати 75 г вершкового масла та зробити крихту. Краще перетирати руками, тому масло не має бути занадто м’яким. Вбити у миску яйце, додати 100 г сметани і замісити туге тісто.
Розкачати тісто між двома шарами пергаменту у пласт товщиною приблизно 3 мм. Зробити багато проколів виделкою (аби воно не здувалося та ламанці були рівними) та випікати 15 хв. у розігрітій духовці до золотавого кольору.
Для макового соусу у глибокій пательні з’єднати 100 г маку із 250 мл молока. Додати 2 ст. л. меду та 1 ч. л. меленої кориці. Прогріти на невеликому вогні 7-10 хв., помішуючи.
Готовий корж поламати руками на шматочки, викласти у миску та полити соусом. Їсти з теплим молоком або чаєм.