Картопля — другий хліб, а для когось і перший. Вона не така калорійна, як хліб чи каші, і не містить глютену. Страв з неї неймовірна кількість, та деруни поза конкуренцією!
На 4 порції візьміть 4 середні картоплини, 1 цибулину, 1 яйце, 1-2 ст. л. борошна, можна додати 1 зубчик часнику.
Картоплю почистити і натерти на крупній тертушці. Цибулю можна дрібно посікти ножом чи також натерти, часник подрібнити. Змішати ці інгредієнти і відцідити зайву рідину. Потім вже додати яйце, поперчити, посолити (але краще обійтись без солі) і добре все розмішати.
Смажити на олії на добре розігрітій пательні до золотавої скоринки. Можна ще поставити у гарячу духовку на 10 хв.
Зазвичай деруни подають зі сметаною або засмажкою з грибів, цибулі чи м’яса. Інколи готують з начинкою.
Страва нескладна, але є кілька маленьких секретів. По-перше, аби деруни були дійсно золотавого, а не сумного сірого кольору, картоплю й цибулю слід натирати на тертушці по черзі. Спочатку трохи цибулі, потім картоплю, і добре перемішувати.
Беріть картоплю з високим вмістом крохмалю, тоді деруни добре триматимуть форму. І не залишайте у воді почищену бульбу надовго.
Розкладайте підсмажені деруни в один шар на паперові серветки — з них вийде зайва олія, і скоринка залишатиметься хрусткою.
Дякую за секретик, 💋