Ми звикли насолоджуватися осіннім листям, милуючись його різнобарвною красою. А в Японії це роблять у прямому розумінні цього слова. Витончене, бережливе ставлення до природи поєднуються у японців з любов’ю до прекрасного. Це надає особливої вишуканості й раціональності їх національній кухні.
Коли настає жовтень, на осінніх фестивалях і в ресторанах подають вишукану страву з осінніх листочків клену — момідзі темпура. «Момідзі» походить від назви місцевого червоного клену, а «темпура» — традиційний для японців спосіб готування у клярі.
Солодка закуска створює характерну осінню атмосферу, і традиції цій вже більше 1000 років.
Листя для темпури не просто збирають на вулиці. Його спеціально заготовляють, ретельно добираючи, і засолюють у бочках. Лише наступного року воно придатне для використання.
Навряд чи хтось із нас схоче дотримуватися усіх тонкощів заготівлі, а от спробувати обсмажити тістечка можна навіть із свіжих багряних кленових листочків. І листочок тут виступає не наїдком, а лише носієм чарівної зірковидної форми.