Cмородина (Ribes nigrum) — ягідний кущ родини Аґрусові. Родом з північної Європи та Азії, а її культивування в Європі почалося в кінці XVII ст. Смородина є в Україні ягодою над усіма іншими! Коли настає сезон, то всі сидять під кущами і збирають з них все до ягідки, бо замінити смородину нічим іншим не можна, настільки вона цінна своїм впливом на наш організм, і здоровий, і хворий.
У складі ягід є вуглеводи (15%), білок (1,5%), клітковина (7%), фосфор, магній і калій (по 6-8% денної норми), кальцій (3% денної норми), йод (1%), цинк (4%), вітаміни групи В. Надзвичайним є вміст вітаміну С: у 100 г — 220% денної норми. Вітамін С не тільки є антиоксидантом, але й сприяє синтезу колагену та деяких пептидних гормонів. Багато в плодах також заліза і міді (по 12-15%), марганцю (30-40%). В зернятках є вітамін Е.
Всі, хто коли-небудь готував смородину, знають, що в ній багато пектину, а ще кислот (лимонна, винна, яблучна, бурштинова), тому варення чи желе виходять смачними і гарними за консистенцією і кольором, і не псуються.
А поліфеноли, терпени (пінен та каріофілен), флавоноїди (антоціани, ціанідин, дельфінідин, катехін, рутин), вітамін В3, або нікотинамід, роблять смородину справжніми дієвими ліками.
Листя так само цінне, як плоди. А олія з насіння має помірний імунний ефект, адже знижує вироблення простагландину; її використовують і у косметиці. Вплив цілих ягід чи соку чорної смородини на шкіру також досить сильний. Смородина збільшує кількість колагену, еластину та гіалуронової кислоти у шкірі. У тварин, які були введені в менопаузу і отримували смородину, товщина колагену була значно більшою, ніж у тих, хто смородину не отримував. Таким чином, стало очевидним, що смородина діє на шкіру як фітоестроген.
Цілюща сила багатьох рослин пов'язана з тим, що вони мобілізують захисні природні сили людського організму. Наприклад, віруси дуже стійкі проти хімічних засобів, тому й майже немає прямих антивірусних препаратів. Натомість, рослинні сполуки здатні посилити боротьбу імунної системи проти вірусів та захистити клітини від запального і окислювального стресу. Завдяки цьому свіжий сік чи ягоди смородини допомагають від вірусних захворювань. Але і листя, кора також добре лікують грип або інше вірусне захворювання, зменшують лихоманку. Листя таке духмяне, що пити чаї з нього одне задоволення!
Ліки від грипу, ангіни, застудних і запальних захворювань
Дрібно нарізати жменю свіжого листя або взяти 2 ст. л. сухого, залити у термосі 0,5 л окропу, настояти 8 год., пити по пів склянки до 6 разів на день.
Листя, зібране з квітня по липень та висушене, як і ягоди, та разом з ягодами, можна заварювати як чай, додавати ще листя малини. Такий чай не можна замінити ніякими пігулками! Він допоможе впоратись із будь-яким захворюванням, адже має антиоксидантні, протизапальні, потогінні і сечогінні, противірусні та антимікробні властивості.
Свіже листя з квітня по травень можна додавати до овочевих супів.
Смородина корисна для лікування незначних порушень в сечовивідних шляхах, сечовому міхурі та статевих органах. У випадку скарг на дискомфорт у сечовивідних шляхах та набряки настої з листя або відвари кори використовують для збільшення вироблення сечі з метою промивання нирок, сечового міхура та сечоводів.
Чай із листя, особливо в суміші з іншими травами, рятує від подагри, жовчнокам’яної хвороби, а нирки захищає від сечокам’яної хвороби (особливо якщо там збиралися уратні солі), від застою та запальних процесів.
Чай від солей
2 частини листя (чи гілячок) смородини, 2 частини листя суниці, 1 частину споришу подрібнити, змішати; взяти 1 ст. л. суміші, заварити склянкою окропу, вживати по чверті склянки 4 рази на день.
Тривале застосування ліків з листя смородини допомагає і від незначного болю в суглобах, від гастриту, ентериту, найкраще у сумішах з іншими травами.
Коли у дітей не працює нормально шлунок, він атонічний (ахілія), то їм дають свіжі ягоди або сік. А дорослі соком лікують виразку шлунка і 12-ти палої кишки, особливо в разі пониженої кислотності, коли шлунок розтягнутий і опущений, є ерозії на слизовій. Смородина підтягує шлунок, тонізує, лікує дисбактеріоз і позбавляє гнилісних явищ у травному тракті.
Для тих, хто перехворів взимку на бронхіт, ковід-19, хто має хронічні запалення в дихальних шляхах, дуже корисно з’їдати у сезон по склянці ягід кожен день. Якщо не можете їсти так, бо вона кисла, додайте меду трошки або вичавіть сік. Але все ж найкраще, звісно, з’їсти склянку саме ягід.
За що я ще ціную смородину, то це за те, що вона лікує Аддісонову хворобу. Це захворювання наднирників. Смородина їх вилікує, усуне запалення. У народній медицині для стимуляції наднирників застосовують відвари і настої. І навіть якщо на нирках чи наднирниках з’явилася кіста, жировик або якесь інше утворення, то тут також знадобиться смородина. Завдяки стимуляції надниркових залоз смородина слугуватиме профілактикою і лікуванням псоріазу.
Ліки зі смородини
1 ст. л. подрібнених пагонів залити склянкою окропу, закрити кришкою і тримати 30 хв. на водяній бані, настояти 30 хв., процідити. 1 ст. л. листя залити склянкою окропу, настояти 30 хв., процідити, змішати з відваром пагонів, додати перевареної води до 2 повних склянок. Вживати по чверті склянки 4 рази на день після їди.
Більшість клінічних досліджень смородини на людях зосереджені на вивченні її впливу на різні запальні стани та хвороби очей. Так, екстракт смородини зменшував показники запалення, пов'язані з ожирінням, метаболічним синдромом та астмою; знижував рівень холестеролу. Судиномодулюючу, серцево-судинну та імуномодулюючу, протипухлинну, протидіабетичну, протизапальну та антимікробну активність смородини також було доведено у низці клінічних досліджень.
Вживання смородини після фізичної активності зменшує втому, пошкодження та запалення м'язів, пов’язане з оксидативним стресом.
Варто окремо сказати про очі. Традиційно найкращою ягодою для очей вважають чорницю. Але смородина діє не гірше, або й краще. Вона має вищу концентрацію антоціанів і вітаміну С, ніж ожина, чорниця, малина, що пояснює її видатні антиоксидантні властивості та іншу користь для здоров'я.
Сітківка ока має найвищий рівень обміну речовин серед усіх тканин в організмі. Тому вона дуже схильна до пошкоджень через оксидативний стрес. А флавоноїди, зокрема, антоціани, захищають від окислення. Вчені дослідили, що після вживання соку з ягід смородини антоціани були виявлені в очах та плазмі крові у великих кількостях, причому в очах концентрація була вдвічі більшою, ніж в крові. Найбільше антоціанів було у склері, судинній та війчастій оболонках, а найменше — у склоподібному тілі і кришталику. Це дослідження також підтвердило, що антоціани проходять через гематоенцефалічний бар’єр, тобто проникають у мозок. Тому логічною є порада вживати смородину всім, у кого є проблеми зі станом, здоров’ям очей та для профілактики порушень зору.
Антоціани є корисними в разі астми та проблем, пов'язаних з дихальними шляхами, завдяки тому, що вони впливають на синтез багатьох ферментів та гормонів, які регулюють розширення та звуження дихальних шляхів, рівень запалення, виділення слизу, згортання крові тощо.
Смородина також знижує рівень глюкози в крові та покращує толерантність до глюкози; знижує артеріальний тиск; покращує розумові функції, регулює кровоток.
Мені так хочеться донести всю цю інформацію до вас, щоб ви жодну ягоду не пропустили, наїлися досхочу в сезон і ще зберегли, заготовили на зиму і листя, і ягоди!