Універсальний соус
Збити в блендері 60 г руколи, зубчик часнику, 3 маринованих огірка, 5 ст. л. оливкової олії, лимоннний сік, сіль, чорний мелений перець. Смакує з макаронами і бобовими, запеченими на грилі овочами.
Макарони з руколою
250 г макаронів, 2 маленьких цукіні, 100 г в’ялених томатів в олії, 5 ст. л. олії з цих томатів, 50 г руколи, 100 г кедрових чи інших горіхів, або соняшникового насіння, 2 ст. л. бальзамічного оцту, 2 ч. л. гірчиці, 2 ч. л. меду.
Відварити макарони до готовності, дати їм охолонути. Цукіні, нарізані скибочками або кубиками, обсмажити з невеликою кількістю оливкової олії, дати охолонути. На тій же сковороді на решті олії обережно обсмажити, щоб не почорніли, кедрові горіхи чи соняшникове насіння. В’ялені томати нарізати невеликими смужками, залишивши олію для заправки. Очистити руколу від твердих стебел, можна нарізати. Можна додати і базилік, а щоб зробити салат пікантним, ще й 2 ч. л. маринованого перцю. Покласти все у салатницю.
Для заправки змішати злиту з помідорів олію з бальзамічним оцтом, гірчицею, медом, сіллю та перцем, можна додати часник, і заправити салат. Добре перемішати і подавати.
Намазка до овочів, чіабати, лавашу, хліба
Невеликий пучечок руколи (краще недодати, ніж передати, бо може дати гіркоту), 200 г тофу (це сир із сої, зазвичай він продається в упаковках масою біля 200 г), 1 ст. л. меду, 2 ч. л. олії, 1-2 ч. л. гірчиці середньої гостроти, сіль, перець.
Руколу помити, відрізати довгі стебла і дрібно посікти. Грубо покришити тофу. Подрібнити у блендері разом з іншими складниками. За бажанням можна додати більше гірчиці, тоді намазка буде трохи гострішою. Не буде зайвим трішки лимонного соку і меленого мускатного горіха.
У салатах рукола добре поєднується з листовим салатом, авокадо, болгарським перцем, помідорами, з усіма, особливо трішки підсмаженими для запаху і смаку, горіхами чи насінням: кедровими, волоськими, лісовими, мигдалем, соняшниковим, гарбузовим насінням.