Земляна груша, або топінамбур (Helianthus tuberosus), прийшов в Європу з Нового Світу десь в XVII столітті. Рослина невибаглива та без особливих зусиль з вашого боку обдарує вас смачною і здоровою їжею. Варена, запечена, смажена, маринована, у вигляді дерунів, чіпсів, квасу, соку, супу-пюре, салатів — вона смачна і корисна. Топінамбур може бути кормом для тварин та навіть сировиною для самогонки.
Деруни з топінамбуру. 10 бульб топінамбуру, 1 цибулина, 2 ст. л. борошна, 1 яйце, перець. Почистити бульби, натерти на тертці, дрібно порізати цибулю. Змішати з яйцем, борошном, перцем, сіллю за смаком. Смажити як деруни на невеликому вогні.
Овочі з топінамбуром. 1 кг топінамбура, 2 морквини, 2 цибулини, 2 зубки часнику, зелень петрушки, 12 чорних оливок, 100 мл оливкової олії, мускатний горіх, сіль, чорний перець горошком, щіпка шафрану. Очистити топінамбур, моркву, цибулю, часник, промити, обсушити, нарізати невеликими шматочками. Петрушку подрібнити.
На пательні підсмажити цибулю і часник в олії, додати топінамбур і моркву з оливками та петрушкою, посипати шафраном і мускатним горіхом, додати сіль і перець. Налити пів склянки окропу, добре перемішати і тушкувати 35 хв. на повільному вогні.
Гострий смажений топінамбур з морквою. 400 г топінамбуру, 4 морквини, 2 ст. л. олії, 2 зубки часнику, зелень кінзи, 1 ч. л. порошку імбиру, 1 ч. л. куркуми, 1 ч. л. кмину, чорний перець горошком, кубик овочевого бульйону. Порізати овочі на шматочки і подрібнити часник. Розігріти на сковороді олію. Покласти часник, потім моркву, топінамбур, добре перемішуючи, смажити 5 хв. Додати перець, трохи води і бульйонний кубик, спеції. Перемішати і тушкувати 10 хв. Подавати зі свіжою кінзою.
Квас. Порізати бульби топінамбуру на шматочки, залити холодною перевареною водою і поставити у тепле місце. За 3-4 доби квас готовий. Пити по пів склянки за 15-20 хв. до вживання їжі.
Салат. Моркву, яблуко, варений буряк, топінамбур порізати, заправити олією або присмачити розмеленим мигдалем чи соняшниковим насінням.
Салат із яйцем. Нарізати соломкою 4 бульби, додати 2 подрібнених варених яйця, банку консервованої кукурудзи. Заправити зеленню і спеціями.