Свіжа шипшина подарує мармелад та гострий соус

23 вересня 2023 р.

Шипшина дуже цінний вітамінний плід, який ми звикли використовувати переважно сушеним для приготування відварів і настоїв. Але свіжим плодам також є застосування.

 

Збирати можна плоди з різних видів шипшини. Бажано, щоб вони були стиглими, але ще не м’якими. Це принципово, якщо плануєте плоди сушити: для сушіння відбирають винятково тверді плоди. Зате м’які, особливо ті, що були підморожені, добре їсти сирими: вони всередині нагадують вже готовий джем, який можна вичавити з плоду і одразу з’їсти. А поки спробуємо приготувати зі свіжої шипшини дві страви.

Соус для макаронів

500 г свіжих плодів вимити, зрізати плодоніжки і вершечки. Розрізати вздовж і ножем видалити насіння і волоски. Половинки плодів прокип’ятити в 0,7 л води приблизно 20 хв., потім розтерти в пюре. Приправити сіллю, перцем, чебрецем, орегано, розмарином, лимонним соком і, за бажанням, невеликою кількістю порошку чилі, і знову довести до кипіння. Змішати 1 ст. л. борошна з невеликою кількістю холодної води до однорідної маси і, збиваючи вінчиком, ввести цю масу в соус для його загустіння.

Рецепт від Dr. Markus Strauß (Маркус Штраус).

 

Джем, або мармелад

Потрібні 1 кг шипшини, 300 г цукру (для кислішого мармеладу) або більше (для солодшого), 15 г лимонної кислоти. Відрізати обидва кінчика плоду, плоди ретельно помити, покласти в каструлю і залити водою, щоб вона їх покривала. Варити 30-45 хв. на найменшому можливому вогні, аби вода тільки трохи булькала. Треба слідкувати, щоб всі плоди весь час буди покриті водою. Шипшина готова, якщо вона легко розминається виделкою. Тоді розтерти блендером прямо в каструлі і в тій воді, в якій вони варились, або перелити в блендер. Важливо не перестаратись, щоб не розмолоти насінинки. Потім протерти суміш через сито. В результаті отримаємо окремо джем (пасту), окремо шкірки і кісточки. Останні потім можна використати для приготування чаю, заморозивши невеликими порціями в морозильній камері. Джем нагріти в каструлі, як тільки він нагріється, додати цукор і лимонну кислоту, розмішати; як тільки пюре закипить і цукор розтане, залити в стерильні банки, закрутити, перевернути і охолодити.

Залиште свій коментар
Коментарі
28.04.2024 19:29
Ворс

А як бути з ворсинками? Їсти їх - задоволення сумнівне.