У дерена корисні навіть кісточки

3 листопада 2024 р.

Шанувальники смаку і аромату цих гарних червоних ягід, як не вирощують, то поспішають їх купити. Завдяки кисло-солодкому терпкуватому смаку з дерену можна приготувати вишукане варення, желе, джеми, соки, компоти, мармелад, засипати цукром або висушити. Як свіжі ягоди, так і напої та солодощі з них наділені значними лікувальними властивостями.

По-перше, ягоди дерену справжнього (Cornusmas), або кизилу — прекрасний тонізуючий, загальнозміцнюючий засіб, поліпшують обмінні процеси в організмі.Кизилові желе і паста як вітамінний і калорійний продукт входять до раціону харчування космонавтів, мандрівників і моряків.

Ці якості особливо цінні на початку зими, під час епідемій грипу, ангіни тощо. Кизил зміцнить імунітет, забезпечить профілактику респіраторних захворювань. Свіжий сік, варення чи настій сушених плодів мають жарознижувальну, протизапальну, антибактеріальну дію, стануть у нагоді за нестачі вітамінів у харчуванні, допоможуть від анемій різного походження.

Настій ягід дерену

2 ст. л. сушених плодів настоювати 8 год. у 200 мл холодної перевареної води. Злити настій, додати до нього протерті крізь сито ягоди. Випити за 3-4 прийоми упродовж дня.

По-друге, дерен використовують як в’яжучий засіб при шлунково-кишкових розладах (проносах), хронічних захворюваннях шлунку зі зниженою кислотністю шлункового соку. Крім настою готують відвар: ягоди кизилу проварюють 5-10 хв. (решта — див. настій).

По-третє, дерен має здатність знижувати рівень цукру в крові й посилювати ферментативну секрецію підшлункової залози. Свіжі плоди і сік корисно вживати хворим на цукровий діабет. Свіжий сік слід приймати за 30 хв. до їди: спочатку по 50 г, потім поступово збільшуючи дозу до однієї склянки на день.

По-четверте, неабияке значення для багатьох може мати досить простий і ефективний спосіб лікування такого неприємного захворювання, як геморой. Лікувальну дію в цьому разі мають кісточки кизилу, які містять 34% рослинної олії. Подібно до обліпихової, вона має бактерицидну, протизапальну та ранозагоювальну дію.

Від геморою впродовж п’яти днів треба з’їсти 2 склянки свіжих ягід з кісточками (або щодня — по 4-5 ягід перед кожним вживанням їжі). Не викидайте кісточки при заготівлі джемів і соків. У разі загострення геморою їх приймають всередину за 30 хв. до вживання їжі, ретельно пережовуючи: 1 ст. л. — перед сніданком, 2 чайних — в обід, 1 — за вечерею. За курс лікування треба вжити до 3 склянок кісточок. Навіть варення можна їсти з кісточками!

А тим, хто страждає на сечокам’яну хворобу, подагру, запальні процеси в нирках, упродовж 14 днів слід пити компоти з кизилу та дикої груші.

В разі схильності до закрепів, особам з підвищеною кислотністю й виразкою шлунка зловживати ягодами кизилу не варто, як і наїдатися їх на ніч, оскільки нервова система збуджується, і безсоння забезпечене.

Дерен живе і родить до 200 років. Його можна з успіхом культивувати не лише на півдні країни та в Закарпатті. Якщо посадите два саджанця поруч (один не буде плодоносити), його ягодами будуть ласувати ваші онуки і правнуки!

Залиште свій коментар