Шпундра — традиційна українська страва. Її згадує в уславленій «Енеїді» ще Іван Котляревський. А смакували нею задовго до написання поеми.
В автентичному рецепті свинину тушкують в буряковому квасі. Приготувати квас нескладно: натерти буряк, додати цукор, житній хліб, залити водою і потримати кілька днів у теплому місці. Проте квас можна замінити водою з оцтом (1 ст. л.) або соком половини лимона.
Свинину для шпундри (500 г грудинки чи ошийку) порізати на шматочки або залишити цілим шматком. М’ясо натерти сіллю, перцем, олією і годину—дві маринувати.
Потім розігріти в казанку олію або смалець і обсмажити свинину на великому вогні, доки вона з усіх боків стане золотистою.
Почистити і порізати великими шматками 1-2 бурячка і 2 цибулини та трохи потушкувати разом із м'ясом.
Додати подрібнений часник (2-3 зубчики) і буряковий квас, або оцет з водою чи лимоном. Рідини має бути стільки, щоби вкрити все м'ясо.
Далі тушкувати страву на невеликому вогні, а краще запікати в духовці при 170-180°С 1-2 години (час залежить від готовності м'яса).
Наприкінці додати 2 ст. л. борошна, сіль та перець на смак, добре все перемішати і готувати ще кілька хвилин.
Шпундру подавати з картоплею або їсти як самостійну страву разом зі сметаною та зеленню.