В чому «секрет» здоров’я?

1 грудня 2024 р.

Найперше, у здоровому харчуванні. Ми, справді, те, що ми їмо. Тож часто даємо таку пораду нашим читачам: будете харчуватись правильно, хвороби вас оминатимуть, і лікування буде більш ефективним. Ревматоїдного артриту це також стосується. І це не якась вигадлива й сувора дієта, а практично загальні поради, корисні кожній людині.

Отже, якщо прагнете уникнути тяжких симптомів хвороби та значно покращити якість життя, передусім зменшіть до мінімуму або й зовсім виключіть з раціону додані цукри. Це стосується цукру як такого, солодких газованих напоїв, пакетованих соків, десертів, цукерок, тістечок, морозива, багатьох соусів.

Дослідження хворих на ревматоїдний артрит показало, що з 20 продуктів харчування солодка газована вода та десерти найчастіше посилюють симптоми і можуть підвищити ризик цього захворювання втричі. Це показало дослідження, у якому брали участь 1200 людей віком 20–30 років. А велике дослідження серед майже 200 тис. жінок пов’язало регулярне споживання солодкої газованої води з підвищеним ризиком розвитку ревматоїдного артриту.

Погіршує симптоми ревматоїдного артриту оброблене та червоне м’ясо. В організмі посилюються запальні процеси: спостерігається високий рівень маркерів запалення, таких як інтерлейкін-6 (IL-6), С-реактивний білок і гомоцистеїн.

Дослідження за участю понад 25 тисяч людей показало, що надмірне споживання червоного м’яса може бути фактором ризику розвитку артриту. А рослинна дієта, навпаки, симптоми артриту полегшує.

Якщо вже застерігати щодо м’яса, то слід додати, що особливої шкоди завдає м’ясо смажене (а також картопля фрі, маргарин та майонез). В процесі термічного приготування в результаті реакції між цукрами та білками або жирами утворюються кінцеві продукти глікації. Ці молекули накопичуються в кістках і суглобах й відіграють певну роль у розвитку та прогресуванні остеоартриту.

Серед людей з рематоїдним артритом є багато тих, хто має і непереносимість глютену, обидві хвороби є аутоімунними. Безглютеновий веганський раціон значно знижує прояви запалення.  Хоча дослідження ще тривають, життя без булок та хліба з пшениці, ячменю і жита не припиняється. Цілком можливо замінити ці зернові картоплею, бататом та іншими бульбами, а також рисом, пшоном, гречкою, бобовими...

А чули про шкоду ультраоброблених продуктів? Ні? То про шкоду фастфуду, напівфабрикатів, пластівців та мюслі, ковбас, шинки, консервів та маринадів — вже напевне!

В цих продуктах багато рафінованих злаків, доданого цукру,  консервантів, поліпшувачів смаку, текстури, кольору, запаху... Вони сприяють розвитку запальних процесів. А відсутність в них корисних для організму складників і спокусливий вигляд та смак сприяють переїданню і, як наслідок, ожирінню. Також підвищується ризик серцево-судинних захворювань, рівень глікованого гемоглобіну.

Споживання алкоголю збільшує частоту та тяжкість нападів подагри. А хронічне вживання алкоголю підвищує ризик остеоартриту.

Придивіться і до рослинних олій. Ті, що містять багато омега-6 жирних кислот і мало омега-3 здатні погіршити симптоми остеоартриту та ревматоїдного артриту. Ці жири необхідні для здоров'я, але мають бути збалансовані.

Солі слід вживати якнайменше, бо високе споживання натрію є фактором ризику аутоімунних захворювань. Їжа з мінімумом солі зменшує тяжкість перебігу ревматоїдного артриту. Це довело дослідження за участю 18,5 тис. людей. Багато солі містять оброблені продукти, про які ми вже згадували.

Застерігають також від надміру кави, шоколаду, продуктів із соланіном (томати, солодкий перець, баклажани).

Що ж тоді їсти, спитаєте ви? Голод вам точно не загрожує. Варіть супи на овочевих бульонах. Готуйте рис, пшоно, гречку, кукурудзу й більш екзотичні кіноа, чіа, амарант. Капуста броколі, цвітна, кочанна, пекінська, брюсельська, морква, буряк, цибуля та всі «родичі» капустяні та гарбузові теж мають бути на столі кожен день. Заправляйте салати не олією, а насінням та горіхами.

Особливу увагу слід приділити омега-3 жирним кислотам. Жирна риба, насіння чи олія льону полегшують симптоми артриту.

Маєте вживати якнайбільше антиоксидантів, вітамінів та мінералів: свіжі ягоди, зелень, гриби, ароматні трави, спеції. Гвоздика, імбир, куркума, базилік, лавровий лист знімають біль у суглобах, поліпшують травлення і загальне самопочуття.

Пийте мінімум 1,5 л води на день. Домашні узвари, компоти, морси, соки, чаї теж рахуються.

Про це ми пишемо чи не в кожному числі газети, на нашому сайті, фейсбуці, ютубі.

І маленький «секрет» все ж таки є. Здорове харчування — це не дієта на тиждень, місяць чи пів року. Це ваш спосіб життя, щоденна турбота про себе і своїх близьких. Хочете бути здоровими, готуйте їжу самі з цілісних необроблених продуктів: овочів, фруктів, зернових, бобових, зелені. Здоров’я у ваших руках!

Залиште свій коментар