Коліт — це гостре або хронічне запалення внутрішньої оболонки товстого кишківника. Спочатку запалення виникає в прямій кишці і може поступово поширюватися на всю товсту кишку, деколи й на нижній відділ тонкої кишки. Якщо уражена тільки пряма кишка, це називають виразковим проктитом.
Виразковий коліт, як правило, зустрічається у молодих людей віком від 15 до 30 років. Рідше початок хвороби буває у середньому віці, ще рідше — після 60 років. Жінки й чоловіки хворіють однаково часто. Є сімейна схильність до цієї хвороби.
Запалення розвивається поступово і з часом може призвести до утворення виразок. Виразки кровоточать і виділяють гній і слиз. Симптоми включають часті неоформлені випорожнення (бувають зі слизом і кров’ю), термінові позиви до випорожнення, нетримання калу, біль та судоми внизу живота, метеоризм, відсутність апетиту, лихоманку, втому.
Причина виразкового коліту точно не відома. Найбільш ймовірним видається, що він пов’язаний з аномальною роботою імунної системи в кишківнику. А саме: імунна система хронічно активується за відсутності інфекційного чинника, що викликає хронічне запалення та виразки.
У деяких хворих виникає також біль у попереку через артрит крижово-клубових суглобів, біль в інших суглобах, шиї, проблеми із зором або біль в очах, висипання на шкірі, захворювання печінки та жовчних протоків, проблеми з нирками, утворення тромбів.
Це захворювання в офіційній медицині вважається невиліковним, як і більшість аутоімунних хвороб. І дійсно, хімічними препаратами його вилікувати неможливо.
Природа ж сильна і ефективна у лікуванні цієї тяжкої недуги. В «Зеленій планеті Земної» є ліки з цілющих рослин УЛЬКАН, які повністю виліковують цю хворобу за умови дотримання дієти.
Виразковий коліт виникає і за підвищеної кислотності шлункового соку і за зниженої. В разі підвищеної кислотності застосовуємо ЗОЛОТНИК, ГАСТРОУЛЬКАН, СПАЗМОКОЛ.
В разі зниженої — ГЕПАХОЛ, ГАСТРОТОН, УЛЬКАН і теж СПАЗМОКОЛ. Якщо виразки в кишках кровоточать, додаєм ГЕМОРАН та ЕРОЗАН.
Підвищена кислотність | Знижена кислотність |
ЗОЛОТНИК | ГЕПАХОЛ-2 |
ГАСТРОУЛЬКАН | ГАСТРОТОН(краще ГАСТРОЛІК) |
ЕРОЗАН | ДІАР |
ГЕМОРАН | УЛЬКАН |
СПАЗМОКОЛ | ГЕМОРАН, ЕРОЗАН (за потреби) |
ДІАР | ЗОЛОТНИК (після їди) |
Більш дієві засоби важко знайти.
Незважаючи на широкі дослідження, не було виявлено дієти, яка б уповільнила прогресування захворювання або допомогла вилікувати його. Пацієнтам рекомендується дотримуватися збалансованої, здорової дієти, вживати ті продукти, які у них легше засвоюються. Проте, їжа має бути «м’якою»: не холодною і не гарячою; приготованою на пару чи вареною; містити вдосталь рідини. Це можуть бути каші, овочі на пару, варені яйця, токмачі, варені чи приготовані на пару овочі. З овочів краще зчищати шкірку. Можна вживати сік свіжої капусти, гарбуз, мед, помідори, крес-салат, м’яту.
Не потрібно вживати висівки (навіть у хлібові), сирі овочі, смажену їжу; обмежувати спеції, каву та іншу їжу, що подразнює кишківник.
Допоможуть боротися з хворобою лікарські трави.
Ромашка: 1 ст. л. на склянку окропу, настояти, пити по пів склянки тричі на день.
Ягоди чорниці: 2 ч. л. на склянку окропу, можна додати мед; пити по третині склянки 5-6 разів на день.
Сік капусти: по чверті склянки, поступово збільшувати до половини склянки, пити раз на день впродовж місяця.
Листя ожини, нагідки, ромашка, пижмо, м’ята: заварювати як чай.