Сьогодні, на свято апостолів Петра і Павла, серед ясного неба загримів грім, пішов, просто ливонув, рясний дощ, а потім сипонув град. Потемніло, полетіло листя з верби і калини... Але що значить літо! Вщух град, припинився дощ, і знов світить сонце.
А на грядках, стежинах, на вулицях попід парканами лежать умиті дощем, виблискуючі на сонці соковиті ягоди вишень. І дивно! Ніхто їх не збирає...
А в дитинстві — склянка вишень кожному (найменшим по пів склянки) вранці натще. За тиждень ні одного тобі паразита навіть прискіпливі аналізи в організмі виявити не зможуть, бо їх там не стало. Зникли!
Щоправда, трохи послабило, але який став м’який живіт! Дорослі були прикладом для дітей: комусь до вподоби свіжі ягоди як такі, а хтось вживав вишні навпіл з молоком.
Цікаво було, чому батько їв самі вишні, а бабуся і мама — з молоком. Батько пояснив: бо у них хворі ноги. Якщо тепер з ними все добре, то щоб потім не боліли. Чудувалися - невже це тому, що в ногах можуть бути глисти?
Ні! Не можуть! Ноги болять від ревматизму, артриту, артрозу, бурситу. Вишні з молоком якраз і проженуть ці хвороби.
Отже, всі в родині, наївшись досхочу шовковиць, чекали дозрілих червоних вишень. Всім вони були потрібні — і старому, і малому. Можливо, це тому, що вишні зміцнюють капіляри - найтонші судинки. Дуже добре лікують склероз, усувають будь-яке запалення, полегшують виведення харкотиння, ще й добрий сечогінний засіб.
Вишневий сік нищить збудників дизентерії і гнійних інфекцій — стафілокока і стрептокока. Тому раніше лікарі, фельдшери, цілителі за допомогою вишень лікували запалення дихальних шляхів і легень.
І травну систему оздоровлювали теж: позбавляли людей гастриту, покращуючи апетит і стимулюючи травлення, усували нудоту, блювання, припиняли пронос (від проносів частіше радили сухі ягоди вишні). Таким чином усували недокрів’я — і хвора людина одужувала, наливаючись силою.
Від запалення дихальних шляхів, під час застуди, коли підвищувалась температура, як загальнозміцнювальний засіб та від анемії застосовували настої плодів. Настої також виявляють заспокійливу і протисудомну дію.
Вишні з молоком, як ми вже згадували, вражали своєю позитивною дією в лікуванні артриту. Ті, у кого боліли суглоби, з нетерпінням чекали дозрівання вишень.
А ще, вживаючи вишні в будь-якому вигляді, ніколи не викидали плодоніжки (хвостики). Від подагри, коли відкладалося багато уратів, спотворюючи ноги, робили настій подрібнених плодоніжок: 1 ч. л. на склянку окропу, пити по 1 ст. л. 3-4 рази на день.
Плодоніжки мають сечогінні властивості, в’яжучі, їх використовують в разі нирково-кам’яної хвороби, хворих суглобів, набряків і проносів. Відвар свіжого листя в молоці лікує печінку.
Але нині ми збираємо ягоди вишні: сушимо, варимо, вичавлюємо сік — зміцнюємо своє здоров’я, поповнюємо організм міддю, залізом, калієм, магнієм і багатьма іншими складниками, які вишні накопичили під яскравим липневим сонечком.