Подагра — форма запального артриту, викликана накопиченням сечової кислоти в суглобах. Загострення буваютьтакі інтенсивні, що суглоби можуть стати червоними та нестерпно боліти.
В західних країнах зростає кількість людей як з подагрою, так і з ожирінням, гіпертензією. Зв’язок вже доведений для пари «ожиріння — подагра»: зі збільшенням ваги зростає ризик розвитку подагри. І для пари «гіпертензія — подагра»: вживання сечогінних засобів, які призначають для зменшення тиску в разі гіпертензії, також прискорює розвиток подагри.
До ожиріння, атеросклерозу і гіпертонії призводить в більшості випадків стиль життя: малорухливий, з надлишком калорійної та обробленої їжі, продуктів тваринного походження. Тому зміна способу життя є профілактикою подагри. Проте, надлишок пуринів може бути спричинений і генетичними ферментативними дефектами, і посиленим руйнуванням клітин тіла (при пухлинах, деяких гемолітичних анеміях, справжній поліцитемії). Тому подагра — причина обстежити організм!
Зміна в харчуванні на користь овочів і фруктів може покращити стан при подагрі, є профілактикою її розвитку і загострень. Люди, які отримували 500 міліграмів вітаміну С порівняно з плацебо, мали на 12% менший ризик розвитку подагри. Вітамін С знижує рівень уратів і у людей без подагри та розщеплює його кристали; зменшує запальну реакцію на кристали. При загостренні подагри запалення спричиняють не лише самі урати, а й бурхлива реакція імунної системи, яка бореться проти них.
Для людей з важкою подагрою, вітамін С, ймовірно, нічого принципово не змінить у відчуттях, але все одно матиме позитивний вплив. Для людей з легкою формою і нечастими загостреннями він є суттєвим фактором протидії хворобі.
Джерелами вітаміну С, як відомо, є рослинні продукти, особливо свіжі та квашені. Стрес, вірусні захворювання, куріння, лихоманка та використання антибіотиків призводять до зниження біодоступності вітаміну С. При поєднанні подагри та цих факторів особливо треба звертати увагу на забезпечення вітаміном С.
Продукти, які містять високий рівень пуринів, з яких і утворюється сечова кислота, треба виключити з раціону: рибу (особливо скумбрію, оселедець, сардини), печінку, м’ясо диких тварин, пиво та інші алкогольні напої, фруктозу як добавку до їжі або кукурудзяний сироп. Акцент має бути на овочах, цільнозернових продуктах, на зменшенні кількості м’яса та морепродуктів, цукру.
Не варто тривало вживати будь-які сечогінні засоби.Вони зменшують виведення уратів двома шляхами: зменшують секрецію уратів нирками і підвищують повторне всмоктування уратів в кров. Вони зменшують кількість рідини в організмі, тому та рідина, що залишається, є більш концентрованою, і може збільшитись ризик утворення кристалів сечової кислоти. Навпаки, важливо підтримувати гідратацію, вживаючи вдосталь води; позбутись зайвої ваги, але не шляхом вживання сечогінного.